Zöldborsóleves, krumpliprósza és tökmagos pogácsa

facebook megosztás

Családunk minden tagja nagyon szereti a krumpliprószát, melynek elkészítésében előszeretettel segédkeznek a gyerekek is. A tökmagos pogácsát egy kedves ismerősünktől kapott recept alapján készítettük – árulta el Baj-Pulai Viktória klasszikusbalett-táncpedagógus, logopédus, pszichopedagógus végzős egyetemi hallgató.

A zöldborsóleves hozzávalói:

2 db sárgarépa, 1 gyökérzöldség, 1 vöröshagyma, petrezselyemzöld, 1  zöldborsókonzerv; vegeta, só, olaj, liszt, őrölt pirospaprika.

Elkészítése:

A sárgarépát, zöldséget pucoljuk, daraboljuk, és 1-1,5 liter vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, petrezselyemzöldet, sót, vegetát, és fedő alatt főzzük 30 percig, majd hozzáöntjük a zöldborsót, és készre főzzük. Végül kevés olajjal, liszttel és őrölt pirospaprikával rántást készítünk és berántjuk vele a levest.

A krumpliprósza hozzávalói:

1 kg krumpli, 3 ek liszt, 2-3 ek tejföl, 1 tk só, 1 csipet őrölt feketebors, pár gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, sajt, citromlé.

Elkészítése:

A krumplit hámozzuk, lereszeljük, a saját levével együtt egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, tejfölt, sót, borsot, majd alaposan összedolgozzuk. Ha sok volt a krumpli leve, akkor igény szerint lisztet tehetünk még hozzá. Kiolajozott serpenyőben sütjük. Mi kisebb adagokban szoktuk sütni, de természetesen a nagyobb adagok is nagyon gusztusosak. Elkészülte után a tetejére tejfölt kenünk, majd sajttal megszórjuk. A férjem szokott hozzá készíteni 1 gerezd zúzott fokhagymából, apróra vágott petrezselyemből, pár csepp friss citrom levéből feltétet.

Tökmagos pogácsa hozzávalói:

60 dkg liszt, 1 ek só, 25 dkg vaj, 1 tojás, 2.5 dl tejföl, ½ dl tej, 1 kk cukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg tökmag. Tetejére 1 tojás, tökmag.

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A tökmagot egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük. Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a vajat. A közepébe mélyedést készítünk, belehelyezzük a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. A tésztát ezután összegyúrjuk, és a durvára tört tökmagot hozzáadjuk. Fóliába csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük, majd  ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tepsiben 30 percig pihentetjük. Ezután a pogácsákat lekenjük a tojással és a tetejükre 1-2 szem tökmagot vagy reszelt sajtot teszünk. 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Bakonyi Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. január 8-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.