Rakott káposzta és mézeskalács
A karácsonyhoz közeledve a nagyrécsei Kötő Ágota kistermelő receptjeit osztjuk meg olvasóinkkal.
A rakott káposzta hozzávalói:
50 dkg darált sertéshús vagy pulykahús, 50 dkg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 450 g tejföl, só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint, 3 dl víz.
Elkészítése:
A szalonna felét megpirítjuk (zsiradék hozzáadása nélkül), majd megfonnyasztjuk rajta a hagymát. A szalonna másik felét egy másik edényben szintén megpirítjuk, majd rátesszük a káposztát, és kb. 2-3 dl vizet adunk hozzá és dinszteljük. Ha a káposzta elissza a vizet, pótoljuk! Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Ha egy kicsit átpirult, majdnem annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. Puhára főzzük a rizst, lecsöpögtettjük, majd ha megfőtt a hús (nem baj, ha marad rajta egy kis lé) és a káposzta is kellőképpen megpuhult, összekeverjük őket egy hőálló edényben. A tetejét befedjük a tejföllel, majd betesszük a sütőbe, és 180 C°-on sütjük.
A mézeskalács hozzávalói:
1000 g liszt, 500 g vegyes virágméz, 250 g porcukor, 125 g vaj, 30 g szódabikarbóna, 3 db tojás.
Elkészítése:
A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát összekeverjük. A mézet felmelegítjük (maximum 40 fokra), felolvasztjuk benne a vajat, majd ráöntjük a lisztes keverékre. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és légkeveréses sütőben kb. 170 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. A díszítő mázhoz 1 L-es tojásfehérjét 180 g darált porcukorral, pár csepp ecettel és egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel addig keverünk, amíg egy sűrű krémet kapunk. Fontos, hogy fokozatosan adagoljuk a tojáshoz a cukrot, mert a tojásfehérje mennyisége és minősége is befolyásolhatja, hogy mennyi cukrot tegyünk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa újság 2024. december 4-ei számában)