Sütőtök, libasüti, valamint ivólé
A bajcsai Mikocsics házaspár ismert szereplője a környék fesztiváljainak. Legyen szó dödölle, pörkölt, kolbász vagy sütemény készítéséről ők mindig előkelő helyezést szereznek csapatuknak egy-egy főzőverseny alkalmával. A férj, György ugyanolyan türelemmel és hozzáértéssel süti a süteményeket, mint a felesége, Anikó.
A sütőtökkrémleves elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk. Kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a már előtte megsütött, feldarabolt sütőtök kockákat. Sóval, borssal, szerecsendióval és kevés gyömbérrel fűszerezzük. Amikor a tök megpuhult, botmixerrel pépesítjük és főzőtejszínnel besűrítjük. Pirított tökmaggal tálaljuk.
A Márton-napi libasüti hozzávalói és elkészítése:
50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 25 dkg margarin, 2 db tojás.
A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, majd liba sütikiszúró formával kiszaggatjuk a tésztát. Előmelegített sütőben sütjük.
Díszítése:
A fehér marcipánt vékonyra sodorjuk, a sütikiszúró formával ezt is kiszaggatjuk és a tészta tetejére helyezzük. Narancssárga marcipánt használunk a libák lába és a csőre dekorálásához, végül a szeméhez apró csokigolyót teszünk.
A körte- és barackivólé elkészítése:
Az érett gyümölcsöket felkockázzuk, feltesszük főzni annyi vízben, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt. Hozzáadunk 1 citrom levét, kevés fahéjat és szegfűszeget. A gyümölcsöket jól megfőzzük, majd botmixerrel péppé turmixoljuk, és annyi vízzel hígítjuk, amilyen sűrűre szeretnénk az ivólevünket. Ezután még 5 percig forraljuk és forrón üvegekbe öntjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehet is a stelázsi polcaira. Télen az unokák által szívesen fogyasztott vitaminjainak egyike – összegezte a Mikocsics házaspár.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. november 20-ai számában)