Sütőtök, libasüti, valamint ivólé

facebook megosztás

A bajcsai Mikocsics házaspár ismert szereplője a környék fesztiváljainak. Legyen szó dödölle, pörkölt, kolbász vagy sütemény készítéséről ők mindig előkelő helyezést szereznek csapatuknak egy-egy főzőverseny alkalmával. A férj, György ugyanolyan türelemmel és hozzáértéssel süti a süteményeket, mint a felesége, Anikó. 

A sütőtökkrémleves elkészítése:

Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk. Kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a már előtte megsütött, feldarabolt sütőtök kockákat. Sóval, borssal, szerecsendióval és kevés gyömbérrel fűszerezzük. Amikor a tök megpuhult, botmixerrel pépesítjük és főzőtejszínnel besűrítjük. Pirított tökmaggal tálaljuk. 


A Márton-napi libasüti hozzávalói és elkészítése:

50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 25 dkg margarin, 2 db tojás. 

A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, majd liba sütikiszúró formával kiszaggatjuk a tésztát. Előmelegített sütőben sütjük.

Díszítése:

A fehér marcipánt vékonyra sodorjuk, a sütikiszúró formával ezt is kiszaggatjuk és a tészta tetejére helyezzük. Narancssárga marcipánt használunk a libák lába és a csőre dekorálásához, végül a szeméhez apró csokigolyót teszünk. 

A körte- és barackivólé elkészítése: 

Az érett gyümölcsöket felkockázzuk, feltesszük főzni annyi vízben, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt. Hozzáadunk 1 citrom levét, kevés fahéjat és szegfűszeget. A gyümölcsöket jól megfőzzük, majd botmixerrel péppé turmixoljuk, és annyi vízzel hígítjuk, amilyen sűrűre szeretnénk az ivólevünket. Ezután még 5 percig forraljuk és forrón üvegekbe öntjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehet is a stelázsi polcaira. Télen az unokák által szívesen fogyasztott vitaminjainak egyike – összegezte a Mikocsics házaspár.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. november 20-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.