Halászlé és vargabéles
Az elmúlt napok kellemes őszi időjárását kihasználva Szakács Lászlóné Ica is bográcsban főzte meg az ebédet. A halászlé mellé már előző nap megsütötte a vargabélest.
A halászlé hozzávalói és elkészítése:
30-30 dkg pontyfej, pontyfarok, keszeg, kárász, 1 kg pontyszelet, egy-egy db zöldpaprika, paradicsom, zöldség, sárgarépa, 1 db chili paprika, só, bors, 2 db burgonya, őrölt fűszerpaprika, 3 db vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 db halászlékocka, olaj.
Ica a zöldségféléket megdinszteli, megszórja a paprikával, a fűszerekkel, felönti vízzel, és hozzáadja az alaplébe való halszeleteket. Forrástól számítva, alacsony lángon 25 percig főzi, majd az egészet átpaszírozza. Ezt a sűrű alaplevet közepes lángon ismét felforralja, beleteszi a pontyszeleteket, és 15 perc alatt készre főzi.
A vargabéles hozzávalói:
40 dkg hosszúmetélt, fél kg túró, 5 ek kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, vaj, 3 dl tejföl, 3 tojás, mazsola, 1 cs réteslap, étolaj, citromhéj.
Elkészítése:
A hosszúmetéltet puhára főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojássárgáját, a vajat és a mazsolát, és az egészet összekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, és a túrós masszához keverjük. A teljesen kihűlt, vajjal összekevert tésztát a túrós masszával összeforgatjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és ráhelyezünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Lekenjük olajjal, rárakunk még egy réteslapot, és ugyanígy a harmadikat is, de azt már nem kenjük le. Ezután a túróstésztás-masszát egyenletesen ráöntjük a réteslapra, és befedjük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal, és még két réteslappal megismételjük ezt a műveletet. A tetejét beolajozzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk cukorral, és felszeleteljük.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. november 6-ai számában)