Ezt rontja el nagyon sok magyar: 6 egyszerű tipp, hogy mindig jó illatú és tiszta legyen a hűtőd!
Konyhánk tisztán tartása különösen fontos, hacsak nem akarunk valamilyen fertőző betegséget elkapni. Az egyik legérzékenyebb pontja otthonunknak e tekintetben kétségkívül a hűtőnk, ahol az ételeinket tároljuk, így nagyon nem mindegy, hogy milyenek ott a higiéniai körülmények.
A hűtőszekrény tisztán tartása nem csak az egészségünk szempontjából fontos, hanem azért is, mert ezáltal az élelmiszerek élettartamának hosszabb fenntartásával rengeteget spórolhatunk. Ehhez természetesen az kell, hogy rendszeresen karban legyen tartva a hűtőszekrényünk. A tisztaság szempontjából ugyanakkor nem árt pár dologgal tisztába lenni.
A HelloVidék most annak járt utána, hogy melyek azok a tuti tippek, amelyekkel lépésről-lépésre újjá varázsolhatjuk a hűtőnket.
Hasonlóan sok más otthoni készülékhez, van néhány olyan dolog, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, mielőtt nekilátnánk kitakarítani a hűtőszekrényünket. Bár elsőre könnyűnek tűnhet, mégis gyakori, hogy akarva-akaratlanul is olyan károkat okozhatunk, amelyeket nem szeretnénk.
Az alábbi óvintézkedések betartásával viszont könnyen, és egyszerűen megtisztíthatjuk a hűtőszekrényünket, úgy hogy ne okozzunk maradandó károsodásokat, megkímélve magunkat egy későbbi drága javítástól.
Fontos az elővigyázatosság
Ne hagyja túl sokáig a hűtőben az ételt: A hűtőszekrény takarítása fontos szem előtt tartani, hogy mennyi ideig tart a munka. A romlandó élelmiszereket 2 óránál tovább nem szobahőmérsékleten hagyni.
Kerüljük az erős vegyszereket: Egyes tisztítószerek használata komolyan károsíthatják a felületeket és a hűtő egyes tömítéseit. A tisztítás során, ha lehet kímélő tisztítószereket használjuk, puha szivacsokkal és törlőkendőkkel.
Bizonyosodjunk meg a tisztítószerek hatékonyságáról: Ha netalán új terméket vagy módszert próbálnánk ki a hűtőszekrény tisztítására vagy a foltok eltávolítására, akkor érdemes egy teszt felületet keresni, ahol megnézhetjük, hogy valóban megfelelő az adott új szer, és kellő kép biztonságos.
Viseljünk kesztyűt: ahhoz, hogy megvédjük magunkat a vegyszerektől és egyéb más baktériumoktól mindenképp viseljünk gumikesztyűt. Ha nem lennénk biztos a dolgunkban, akkor viselhetünk még szájmaszkot, ezáltal is csökkentve a vegyi anyagokból vagy a romlott élelmiszerből származó penész belélegzésének kockázatát.
Milyen gyakran kell megtisztítani a hűtőt?
A Realsimple-nak nyilatkozó szakértők szerint átlagosan 3-6 havonta tisztítsa ki a hűtőszekrényt. Azonban, hogy milyen gyakran kell tisztítani, számos tényezőtől függhet.
A konyhánk forgalmas hely, különösen akkor, ha többen élünk, éppen ezért ilyen esetekben érdemes gyakrabban kitakarítanunk a hűtőt - mondta a lapnak Rhonda Wilson, a FreshSpace Cleaning munkatársa.
A szakember hozzátette: fontos, hogy ne állítsuk túl alacsonyra a hőmérsékletet, azért, hogy elkerüljük a jegesedést.
Lépésről-lépésre
1. Készítsünk elő minden kelléket
Mint ahogy már fent volt szó róla készítsünk elő kesztyűt, maszkot, akár még szemvédőt is, azért, hogy megvédjük magunkat kórokozóktól, és a baktériumoktól.
2. Dobjuk ki a lejárt ételeket
Érdemes jó előre számot vetni, melyek azok az ételek, italok, amelyek már lejárt szavatosságúak, vagy hamarosan azok lesznek.
3. Távolítsuk el a fiókokat
Sok hűtőszekrénymodell kivehető csúszó tálcákkal, polcokkal van felszerelve. Takarítás előtt óvatosan távolítsuk el ezeket a fiókokat, és dobozokat, majd szivaccsal töröljük át őket mosogatószeres meleg vízzel.
4. A hűtőszekrény belsejének megtisztítása
Ha megvagyun ka fenti előkészületekkel, akkor jöhet a munka. Legelőször alaposan fújjuk be a hűtőszekrényt tisztítószerrel, majd töröljkük le egy puha ruhával. Itt érdemes hangsúlyozni, hogy különösen fontos figyelni a foltokra, és az egyéb megszáradt élelmiszerekre, amelyek a hetek során a hűtő belsejéhez tapadtak.
Jó választás lehet erre az ecet vagy citromlé, amelyet a mosogatószerhez keverhetünk. Fontos, hogy a takarítás után ügyeljünk arra, hogy egy ideig maradjon nyitva az ajtó, azért, hogy megfelelően kiszelőzhessen a hűtőnk
5.Tömítések tisztítása
Nem szabad megfeledkeznünk a hűtőajtó körüli gumitömítésekről sem, amit szintén meg kell toisztítatnunk, mivel könnyen felfoghatja ez is a szagokat. Egy régi fogkefe gyorsan segíthet megtisztítani a hűtőszekrény egyéb zugait, valamint a gumitömítést.
6. Szárítás
Tisztítás után még egyszer töröljük tisztára az egész hűtőt, ezáltal csökkentve a túlzott nedvesség kockázatát megelőzve ezzel a baktériumok és a penészgombák szaporodását.
Forrás: Realsimple.com, hellovidek.hu