Prószás hús céklával
A Kovacsics család egyik kedvenc időtöltése a konyhában való ténykedés. A gyerekek is nagyon szeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, de főként a savanyúságokat. Céklát évek óta ültetnek a kertben. Most van a zöldségek vörös démonjának szezonja, s mivel bőségesen termett a családi kertben, már másodszor főztek be közösen a nyári konyhájukban. A hétvégén a gyerekek nagy kedvencét, prószás húst készítettek, amit természetesen céklával kísértek.
A prószás hús hozzávalói:
1 kg pulykamellfilé, 4 db közepes méretű burgonya, 1 tojás, só ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek finomliszt, bors ízlés szerint, kis szárított petrezselyem, a sütéshez olaj.
Az öntethez:
4 ek tejföl,1 ek majonéz, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, ízlés szerint sózzuk. A burgonyát lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a zúzott fokhagymát, és az egészet összekeverjük. A lisztbe a húst beleforgatjuk, hogy rátapadjon a massza és belemártjuk a burgonyás szószba, majd forró olajban kisütjük.
Az öntethez a tejfölt kikeverjük a majonézzel, a zúzott fokhagymával és a kaporral. Ezzel a megsült hússzeletek egyik felét lekenjük és megszórjuk a reszelt sajttal.
Cékla befőzés
Hozzávalók:
2 kg cékla, 2 l víz, 20 dkg cukor, 3 dl 10 százalékos ecet, 2 ek só, 1 tk köménymag, 4-5 babérlevél, ízlés szerint egész bors, torma, 1 késhegynyi befőtt-tartósító üvegenként.
Elkészítése:
A céklákat egészben megfőzzük, majd ha már megpuhult és kihűlt meghámozzuk és felszeleteljük. Két liter vízben keverjük el a cukrot, a sót, az ecetet és a többi hozzávalót, majd forraljuk fel, amíg a cukor teljesen felolvad. Miután kihűlt, egy nagy lábosba tesszük a céklát, ráöntjük az alaplevet és egy éjszakát állni hagyjuk. Tormát is tehetünk bele egészben, megpucolva. Másnap steril üvegekbe tesszük, osszuk el rajta az ecetes levet, hogy teljesen ellepje, és fedővel zárjuk le. Végül az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé öt percre, hogy vákuum képződjön rajtuk. Minden húsétel mellé tökéletes.
BAKONYI Erzsébet
Megjelent a Kanizsa Újság 2024. október 9-ei számában.