Rengeteg nyavalyára gyógyír: ezek a legjobb gyulladáscsökkentő zöldségek
Sokunk életét keseríti meg olykor gyulladás, szerencsére manapság már rengeteg olyan gyulladáscsökkentő zöldség van, ami a dietetikusok szerint jó hatással van a szervezetünkre. Ellentétben az akut gyulladással a krónikus gyulladás lassabban oldódik meg. Az akut gyulladás segít a szervezetnek a sebek és fertőzések gyógyulásában. Míg a krónikus gyulladás hosszú ideig elhúzódik, és különböző tényezők válthatják ki, mint például kezeletlen betegség, a levegőben lévő szennyeződések, a rossz táplálkozás vagy alvás, stressz.
Ahhoz, hogy csökkentsük a nemkívánatos gyulladást elsősorban az étkezési szokásainkon kell változtatni. Ennek egyik módja az, hogy gyulladáscsökkentő ételeket együnk – olyan ételeket, amelyek antioxidánsokat és rostot tartalmaznak – magyarázza Janice Chow, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert, a bélrendszer egészségét és még sok mást - írja a Realsimple.com.
Ezek a fontos tápanyagok jellemzően a növényi élelmiszerekben találhatók meg a legnagyobb mennyiségben, különösen a színes gyümölcsökben és zöldségekben - hívja fel a figyelmet a dietetikus.
Antioxidánsok
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú vegyületek előállítására, de jelentős oxidatív terhelés esetén ajánlott ezek bevitele is.
Rostok
A kutatások azt is sugallják, hogy a rostok segítenek csökkenteni a krónikus gyulladást a szervezetben, mondja Chow. Ennek egyik módja a rostok az, hogy támogatják a bél pH-szintjét, amely csökkenti a gyulladásos molekulák számát.
Kutatások szerint a megfelelő rostfogyasztás nemcsak az emésztőrendszeri daganatok előfordulását csökkenthetik, hanem más ráktípusok ellen is ajánlott a fogyasztásuk. Elegendő rostfogyasztás mellett kisebb a mellrák előfordulása az ösztrogén megkötésének mechanizmusán keresztül.
A rostot tartalmazó növényi élelmiszerek emellett más vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaznak, továbbá elősegítik a normál bélflóra fenntartását, így az egészséges táplálkozás részeként általánosan is kedvezően hatnak az egészségi állapotra
Szerencsére rengeteg olyan zöldség létezik, amelyek biztosítják a fent említett gyulladáscsökkentő vegyületeket. A HelloVidék most csokorba szedett hat olyan zöldséget, amelyek különösen magas gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak.
Hagyma és fokhagyma
A hagymák nem csak finomak; nagyon jótékony hatással vannak az emberi egészségre. Nemcsak jó rostforrások, a hagyma és a fokhagyma rengeteg antioxidánsokat biztosít, van bennük C-vitamin, A-vitamin és fenolsav, mondja Chow. A fokhagymát már az ókor óta használják e hatóanyag miatt - az alliin erős antioxidáns hatással és hidroxil gyök tisztító tulajdonsággal rendelkezik, így a fokhagyma segítségével hatékonyan szembeszállhatunk a szabadgyökök károsító, roncsoló hatásaival szemben.
Édesburgonya
Az édesburgonya ideális étel, amely tele van gyulladáscsökkentő tápanyagokkal, például A-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal. A benne lévő A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést. A rosttartalom támogatja az egészséges emésztést és elősegíti a bélrendszer egészségét.
Gomba
Legyen szó portobello, shittake vagy fehér gomba gombáról, ezek a gombák tele vannak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Rengeteg szerint antioxidánsokat, például szelént, B2-, B3-vitamint és fenolsavnak nevezett polifenolokat és flavonoidokat tartalmaznak, ugyanakkor magas a rosttartalmuk is.
Avokádó
Az avokádó fenti zöldségekhez hasonlóan rengeteg gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. 136 mikrogramm luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyekek erős antioxidánsok. Az avokádó egészséges zsírokat és rostokat, valamint néhány vitamint és ásványi anyagot biztosít. Egy avokádó az ajánlott napi 30 gramm rostbevitel majdnem felét biztosítja.
Sárgarépa
A sárgarépa kiváló forrása az úgyneveztt béta-karotinnak, amely egy erős gyulladáscsökkentő tápanyagként bír. De van még benne két másik vegyület, a zeaxantin és a lutein, antioxidánsok, amelyek szintén segíthetnek minimalizálni a sejtkárosodást.
Paradicsom
A magas rosttartalmú és antioxidánsokban gazdag paradicsomot széles körben használják. A paradicsom az egyetlen olyan zöldség, amely mindhárom karotinoidot tartalmazza. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.
hellovidek.hu
(Kép: Getty Images)