Vadsült almával, szalonnával, hagymával és kéksajtos krém
Horváthéknál mindenki szeret sütni-főzni. A családfő, Gábor és a felesége, Marika is. Jelesebb eseményeken, név- és születésnapokon a vadsülthöz előételt is tálalnak. Nagyon szereti a család a kéksajtos krémet, aminek az elkészítését egy kedves ismerősüknél látták.
A vadsült hozzávalói:
1-1,5 kg vadhús (lehet őz, szarvas, vaddisznócomb vagy karaj), 3 kanál házi zsír, 3-4 db alma és hagyma, 40 dkg szalonna, só, bors, majoránna.
A páclé hozzávalói:
Annyi víz, hogy ellepje a húst, 1 teáskanál ecet, 1 ek cukor, 1 kávéskanál só, egész bors, egész kömény, 2 db babérlevél, mustármag, 1 nagy fej karikára vágott vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma.
Elkészítése:
Előző nap letisztítom, lehártyázom és bepácolom a húst. Másnap kiveszem a pácból, alaposan megmosom, megszárítom, majd 1,5 cm vastag szeletekre vágom, mindkét oldalon sózom, borsozom, majoránnázom. Az almákat, hagymákat megtisztítom, karikára vágom, a szalonnát fél cm-es szeletekre vágom, a tetejét bevagdosom. Egy közepes nagyságú tepsit bezsírozok, belerakok egy sor húst, egy sor szalonnát, egy sor hagymát és egy sor almát. Ezt addig csinálom míg elfogy minden. Lefedem és 180 fokos sütőben kb. 2 óra alatt megsütöm, időnként megnézem. Mikor puha a hús, kiveszem, mert elkészült. Krokettel, áfonyalekvárral tálalom. Vörösbor illik hozzá.
A kéksajtos krém hozzávalói és elkészítése:
20-20 dkg márványsajt, juhtúró és tehéntúró, 1-1 ek vajkrém és mustár, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 db fokhagyma, ízlés szerint só, bors. A márványsajtot és a juhtúrót lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük, a tehéntúrót villával összetörjük, a hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk, végül hozzáadjuk a fűszereket. Ha sűrű, hígíthatjuk egy kis tejföllel. Mindezeket jól összedolgozzuk, és vékony pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk. Nagyon finom hozzá a vékonyra szelt póréhagyma, a koktélparadicsom és aki szereti, az erőspaprika. Leheletvékony olasz sonkát tekerünk mellé és apró sárgadinnyével tálaljuk. Ehhez is a vörösbor illik.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. július 31-ei számában.)