Megválasztották Magyarország idei tortáját

facebook megosztás

Augusztus 1-én jelentik be, melyik torta nyerte a Magyarország Tortája 2024 címet. Cikkünkben megismerhetjük a hat döntőst, közülük a lehetséges győztest!

A napokban lezajlott a Magyarország Tortája 2024 verseny döntője, melyen hat kreáció versenyzett az országtorta címért. A döntő során a hat versenyzőnek a zsűri jelenlétében, a Magyar Cukrász Ipartestület tanműhelyében kellett elkészítenie a tortákat.

Annyit elárulhatunk, hogy igazán izgalmas döntő volt! Már nem kell sokat várnotok! Augusztus 1-én kiderül, hogy melyik torta nyerte el a Magyarország Tortája 2024 címet – közölte Facebook oldalán az ipartestület.

Az idei Magyarország Tortája verseny a „Szuperélelmiszerek” tematikára épült és az alábbi alapanyagkosarakból kellett felhasználniuk a versenyzőknek minimum kettőt a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Hogy fokozódjanak az izgalmak a szervezők közösségi oldalán maguk a versenyzők mutatták be néhány mondatban a döntőbe került tortákat. Az alábbiakban megismerhetjük a finomságokat, s akár tippelhetünk is magunknak, kire voksoltunk volna a Magyarország tortája cím elnyerésére?

ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest

Egy gazdag ízvilág, az erdők és mezők, a színek és textúrák harmóniája volt a cél a torta megalkotásban. Különleges, karakteres ízek harmóniában összeolvadása. A lisztmentes, pörkölt sós mogyorós felverten tejcsokoládés roppanós réteg helyezkedik el egy puha csokoládés piskótával, melyet egy lágy, krémes mogyorós réteg követ. A torta közepe szaftos csokoládés felvertet, fanyar feketeribizlis, és antioxidánsokban gazdag homoktövis zseléréteget rejt. Az ízek harmóniáját a tortát körül ölelő savanykásan pikáns, könnyű homoktövis-mousse teszi tökéletessé. Tortánkat hazai, saját termesztésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, nemesített bio homoktövisbogyóból előállított püréből készítettük – mondták tortájukról a készítők.

FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

A Fekete gyöngy elnevezést a tortában felhasznált két gyümölcsről, a fekete ribizliről és a fekete szederről kapta, mivel a termésük alakja és formájuk hasonlít a gyöngyre. A „Szuperélelmiszerek” kosarakból három alapanyag jelenik meg a tortában: a feketeribizli, a fekete szeder és a mogyoró. Mogyoróból kétfajta is megtalálható a tortában, az egyik a törökmogyoró, másik pedig a piemonti mogyoró. Törökmogyoróból a ropogós grillázs réteg, valamint a piskóta készült. Piemonti mogyoróval pedig a vajkrémet készítjük. Plusz textúraként a karamell is megjelenik a tortában. A tetején lévő áthúzóba timur bors is került – nyilatkozta Domonkos Noémi és Novák Ádám.

HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Trattoria Pomo D’oro – Forza Italia Kft., Budapest

A cukrászat hagyományainak gyökereit kiemelve és a magyar szuperélelmiszerek ötvözésével alkottam meg ezt a tortát. A múzsám az Eszterházy-torta, a bázis alapokat szerettem volna megtartani és saját stílusban megújítani. Lenmaglisztből és mogyoróból készítettem felvertet, homoktövisből és mézből készült „lekvárral” lekentem. Az eredeti vajkrém receptúra alapján készítettem egy barnított vajkrémet mogyoródarabokkal és kamillavirággal. A tetejére homoktövisből lágy zselét készítettem. Tejszínhabbal és mogyoróval díszítettem, az oldalát pedig a leeső felvert morzsájával paníroztam. A Hetedhét nevet pedig azért kapta, mert hét darab felvert lapból áll – mutatta be a tortáját Ramóna.

MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác

Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehércsokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást – mesélt a tortájáról Alfréd.

RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest

A rigófütty torta az erdő édes kincseiből, áfonyából és fekete ribizliből készül, ami több rétegben jelenik meg a mákos felvert tésztalapok között. A torta egyik különlegessége a mákos Pâte à choux felvert, amihez jól illeszkedik az áfonyás feketeribizli ragu. A gyümölcsök frissességét mandula mousse ellensúlyozza, és a tejcsokoládés ropogós teszi teljessé. Lezárásképpen egy 100%-os mandulapasztával készült mandulás áthúzóval fedjük be a tortát – nyilatkozta Sándor, a Magyarország Tortája verseny korábbi győztese és az idei Gelato World Cup 2024. bronzérmes magyar csapat tagja.

TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A torta fontosabb alapanyagai a sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj, a narancs és a méz. A sütőtököt hazánkban az egész ország területén régóta termesztik. Egy 16 szeletes tortában 650 gramm sütőtök van, amelynek alacsony a zsírtartalma és lassú felszívódású a szénhidráttartalma a magas rost tartalom miatt, ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, kalciumot, B1, B2-vitamint, folsavat, karotint és C-vitamint is. A tökmag és tökmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. A narancs magas rost és C-vitamin tartalmával emelkedik ki, míg a méz pozitív élettani hatásai mindenki előtt ismertek – mutatta be Csaba az izgalmas alkotását.

sokszinuvidek.24.hu

(Képek: facebook/Magyar Cukrász Ipartestület)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.