Kanizsa katonatörténetével ismerkedhettek a BLG-sek

facebook megosztás

Rendhagyó történelemórán vettek részt a Batthyány Lajos Gimnázium tizenegyedik osztályos diákjai hétfőn. A tanulók a Tripammer utcai köztemető I. világháborús katonasírjait látogatták meg Benke Dániel vezetésével.

A programot a Nagykanizsai Városvédő Egyesület szervezte a történelemfakultációs diákoknak. Benke Dániel örömmel vállalta a felkérést a temetői túra vezetésére. A városi könyvtár munkatársa a résztvevőket a világháborús történések mellett, a helyi katonasorsokkal is igyekezett megismertetni.

- Inkább általánosságban fogok beszélni a katonasírokról, hiszen Nagykanizsán egy katonakórház is található volt és itt nemcsak magyar katonák pihenik örök álmukat, hanem külföldi katonák is. Nyilván, mind a ’20-as, mint a ’48-as gyalogalakulatokról szó lesz, hiszen ők jelentős ütközetekben vettek részt az I. világháborúban. - tudtuk meg Benke Dánieltől. a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosától. 

temető

A sírkertben több mint 1000, szolgálat közben életét veszítő katona végső nyughelye található. A résztvevő diákok többsége először járt ennél a parcellánál, ám a látogatás így is többekre nagy hatással volt.

- Mivel történelemfaktos vagyok, így logikusan a múlt ápolása fontos nekem, illetve az, hogy emlékezzünk a hibáinkra és ebből tanuljunk később, hogy ezeket ne ismételjük meg – árulta el Csizmadia Balázs, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója. 

A programot elsősorban a diákoknak hirdették meg, ám az emléktúrán több szülő is részt vett.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.