Babosrépa és szalagos fánk

facebook megosztás

Mostanában gyakran süt fánkot a családnak Zsiga Ferencné Ilona. A hétvégén babosrépát és fánkot készített, melynek receptjét megosztja olvasóinkkal is.

A babosrépa hozzávalói:

1 kg sertéshús, 1,50 kg savanyított kerekrépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gr fokhagyma, só, bors, őrölt fűszerkömény, babérlevél, 20 dkg fejtett bab, 4 ek napraforgóolaj, 3 ek liszt, 50 dkg passzírozott paradicsom, 2 tk fűszerpaprika, 1 db hegyes erős paprika.

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk, a húst főzés előtt feldaraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha a keletkezett habot leszedtük, tegyük hozzá a felaprított hagymákat és a fűszereket. A babot egy külön edényben főzzük meg. A savanyú répát mossuk át, és kóstoljuk meg, mert ha nagyon savanyú marad, az ételünk élvezhetetlen lesz. Ha a hús már félpuha, tegyük a fazékba a répát is, és főzzük készre. Ha mindkettő megpuhult, tegyük bele a pirospaprikás rántást, jól forraljuk össze, majd öntsük hozzá a paradicsomot és a megfőtt babot is. Pár percig forraljuk még, ha szükséges, sózzuk meg.

 

A szalagos fánk hozzávalói:

50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 4 db tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 tk vaníliakivonat, 1 ek rumaroma, 1 db citrom, 1 csipet só, olaj.

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe beleöntjük a langyos tejet, a porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok sütés közben ne érjenek a serpenyő aljára. A fánkok közepét benyomjuk és fedő alatt a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük. Megfordítás után fedő nélkül készre sütjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. január 24-ei számában)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.