Újévi terülj, terülj asztalkám
Bár elmúltak a nagy ünnepeink, a szabadhegyi Gyenese Endréékhez a családtagokon kívül ilyenkor is bekopognak vendégek. Az újévet köszönteni érkező ismerősök mindig szíves fogadtatásban részesülnek a ház asszonya, Marika által. De a család kívánságára is többféle étel készült, így húsleves és a pörkölt tanyasi csirkéből, hortobágyi palacsinta és töltött csirkecomb. A leveshez a háziasszony májgombócot készített.
A májgombóc hozzávalói:
1 tojás, 2-3 kanál búzadara, kevés étolaj, vöröshagyma, csirkemáj, só, majoránna, őrölt bors, szódapor, leveskocka.
Elkészítése:
Étolajon üvegesre párolom a hagymát, a májat vágódeszkán megkaparom, és „megfuttatom” rajta. Ezután hozzáadom a búzadarás keverékhez, amibe 1 késhegynyi szódaport, majoránnát, sót és őrölt borsot teszek. Egy órát állni hagyom, majd forró vízben feloldok egy leveskockát, és abba szaggatom bele a májgombócokat.
A hortobágyi töltött palacsinta darált csirkemellből készült, a csirkepörköltet erdei gombákkal fűszerezte, amit a férje szedett a közeli erdőben.
A májjal töltött csirkecomb hozzávalói:
4 db csirke alsó-felső comb, csirkemáj, vöröshagyma, só, rozmaring, kakukkfű, majoránna, őrölt bors, 4 zsemlye, tej, 2 tojás, olaj, petrezselyem.
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megkapart májat, megfűszerezzük, és rövid ideig pároljuk. A tejbe beáztatott zsemlyét kinyomkodjuk, összedolgozzuk a petrezselyemmel, a kihűlt májjal, a tojással és a csirkecombok bőre alá töltjük. Alufólia alatt fél óráig sütjük, s amikor megpuhult a hús, szőlőmagolajjal meglocsoljuk, és ropogósra pirítjuk. A húsételeket párolt káposztával és őszibarackbefőttel tálalta Marika. A megtöltött palacsintákat tejszínes öntettel meglocsolta, és fólia alatt még 10-15 percig sütötte a sütőben. A süteményestálra hólabda, kakaós kevert és csokoládé-desszert került.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. január 10-ei számában)