Gasztro - Töltött kelkáposzta és keltrétes

facebook megosztás

A miklósfai Horváth Imréné Györgyi kelkáposztalevélbe tekeri be a töltött káposztát.  Az ötlet párjától, Zolitól származik, aki Borsod vármegyéből hozta el a receptet zalába, ahol a rizs helyett gerslivel készítik a karácsonytájt is népszerű ételt.

A töltött káposzta hozzávalói:

2 kg savanyú káposzta, fél db füstölt csülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 5 db vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 tk őrölt bors, 1 tk majoránna, 4 tk ételízesítő, 1 ek darált pritaminpaprika, 1 ek őrölt pirospaprika, 1 db erős csöves paprika, 1 nagy fej kelkáposzta, melyet a torzsa kivágása után kicsit párolni kell, hogy könnyebben lehessen feltekerni.

A töltelék hozzávalói:

1 kg darált sertéslapocka, 25 dkg árpagyöngy, 1 tk őrölt bors, 1 tk majoránna, 2 gerezd fokhagyma és 1 vöröshagyma reszelve, 2 tk őrölt pirospaprika, 4 tk ételízesítő.  (Tojás nem kell bele.)

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tölteléket betöltjük a kelkáposztalevélbe, és feltekerjük. Először a kockára vágott szalonnát lesütjük, rárakjuk a szeletelt hagymát, majd az 1 kg átmosott savanyú káposztát. Utána a csülökszeletek következnek, majd a töltelék. Ráhelyezzük még a megmaradt kelkáposzta felaprított közepét és a szalonnaszeleteket. Végül mehet rá a másik kiló savanyú káposzta is. Felöntjük vízzel és 3 órát főzzük, közben többször rázogatjuk, de nem keverjük. Befejezésül vékony rántással berántjuk és paradicsomlével készre főzzük.

 

A kelt rétes hozzávalói:

1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl langyos tej, 4 ek cukor, 5 dkg élesztő, 1 kk só, 16 dkg margarin.

A töltelék hozzávalói:

40 dkg mák, 20 dkg dió, 40 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja. A mákosba 5 dkg mazsola, a diósba 2 db reszelt alma. A túróshoz: 0,5 kg túró, 2 db cukros tejben áztatott zsemle. A meggyeshez: ízlés szerint gyümölcs, 2 tojás, 3 ek búzadara, 1 citrom héja. A tészta lekenéséhez: 1 nagy pohár tejföl, 6 tojás, 2 db vaníliás cukor.

Elkészítése:

Könnyű tésztát dagasztunk és 4 bucira osztjuk. Fél óráig kelesztjük és elkészítjük a tölteléket. A megkelt bucikat a terítőn szétnyújtjuk, töltjük, a tetejét olvasztott margarinnal lekenjük. A tojásfehérjét felverjük, összekeverjük a többi hozzávalóval és ezzel a masszával is lekenjük. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. december 20-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.