Kiállítás az Ikebanáról

facebook megosztás

„Az Ikebana festészete a művészetben” címmel nyílt kiállítás kedden a Honvéd Kaszinóban. A tradicionális japán virágrendezési kompozíciókat Szakacsicsné Csetei Mária álmodta vászonra.

Huszonöt évvel ezelőtt kezdett el festeni Szakacsicsné Csetei Mária. Az első alkotói éveiben főként miniképeket alkotott, tudását a Kendlimajor Művészeti Akadémián igyekezett fejleszteni. Az ikebanával először könyvekben találkozott, és lenyűgözte az a fajta mérnöki precizitás, amely megtalálható a japán virágkötészetben, ezért is döntött arról, hogy ilyen kompozíciókat örökít meg. A festőművész célja, hogy képeivel vidámságot és pozitívabb életszemléletet csempésszen az emberek hétköznapjaiba.

- Nagyon szerettem volna ilyen színes képeket festeni, mert eléggé minimalizálódik a trend mostanában. Fehér falak, fekete ablak, semmi szín és szeretném, hogyha mások is észrevennék, hogyha egy-egy ilyen képet a falra tesznek, talán még jó hangulatot is tudnak adni egy rossz nap után. A színeknek gyógyító ereje is van, csak lehet, hogy elfelejtették az emberek – fogalmazott Szakacsics Károlyné Csetei Mária, festőművész.

A Honvéd Kaszinó és az alkotó hosszú ideje dolgozik együtt, a mostani kiállítás ötlete Halmos Ildikóban fogalmazódott meg. Az intézményvezető kiemelte, mindig igyekeznek a hazánktól távol eső országok kultúráját is megmutatni a rendezvényeiken.

- Élete első kiállítását is a Honvéd Kaszinó szervezte meg jó pár évvel ezelőtt. Nem idegen a Honvéd Kaszinós rendezvényektől a különböző kultúrák bemutatása, gondolok itt például a Világkuckó rendezvényünkre, ahol állandóan különböző földrészekről, országokról próbálunk különböző ismereteket átadni a látogatóknak – mondta Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó intézményvezetője. 

Szakacsicsné Csetei Mária kiállítása december 8-áig tekinthető meg a Honvéd Kaszinó aulájában.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.