Figyeljünk az online csalókra!

facebook megosztás

 

Kanizsa Tv Híradójának tudósítása itt indul - Klikk a képre!

Több szervezettel együttműködve, idén is folytatja az online csalások elleni kampányát a rendőrség. Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője hangsúlyozta, a figyelemfelhívás azért is kiemelten fontos, mert az ilyen esetek száma évről évre drasztikusan növekszik.

Az elmúlt évekhez képest nagyobb léptékű kampány indult az idén, mivel az online csalások immáron vezető bűnténynek számítanak. Néhány évvel ezelőtt könnyedén ki lehetett szűrni az átveréseket, amelyekkel leginkább e-mailben, telefonhívásokkal vagy sms-ben próbálnak meg pénzt kicsalni áldozataikból, az elkövetők módszerei azonban ma már kiforrottabbak. A szakemberek szerint egyre több ilyen bűneset mögött nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező elkövetők állnak, így nehezebb visszaszerezni az elveszített pénzt. Tanácsuk szerint fontos, ha valaki kap egy olyan jellegű üzenetet egy bank vagy más szervezet nevében, hogy telepítsen bizonyos programokat a gépére a távoli elérés érdekében, akkor gondolja át higgadtan a helyzetet, és ne tegye meg azt, amit kérnek tőle. 

- Próbáljunk meg kívül helyezkedni az eseményen, próbáljuk magunkat lenyugtatni és gondoljuk végig. Valóban lehetséges az, hogy egy bank azért telefonál, mert gyanús tranzakciókat tapasztal és ehhez nekik szükségük van a PIN-kódunkra, belépési kódunkra vagy programot kell telepítenünk a telefonunkra? Ha ezt józan ésszel, józan fejjel végiggondoljuk, akkor rájöhetünk, hogy nincs ilyen a banki gyakorlatban. Ha gyanús tranzakciókat tapasztal egy bank, akkor azonnal leállítja azt és majd egy későbbi folyamatban kell tisztázni – fogalmazott Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

 

K.T.

(Borítókép: portfolio.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.