A görög kultúrával ismerkedhettek a kanizsaiak

facebook megosztás

Görög dallamoktól volt hangos a Károly-kert. A hellén kultúrával és életérzéssel a kőszínpadon muzsikáló Stefanidu Janula és az Akropolis Kompania ismertette meg a kanizsai publikumot.

A 2005-ben alakult zenekar repertoárjában a görög népzene, valamint a hellén városi dalok is megtalálhatóak az ország különböző tájegységeiről. A programban az ügynevezett rebetiko stílusú szerzemények is fontos szerepet kaptak, amelyek a népzenei blueshoz hasonlíthatók leginkább. Stefanidu Janula és zenésztársai célja nemcsak a görög dallamok, hanem az életszeretet megismertetése is ezeken az eseményeken. 

– A görögök mindig egy kicsit nyíltabbak. Tehát ha baj van, akkor is, nem takargatnak és nem arról van szó, hogy nem látják be ha gond van, hanem egy kicsit maguk mögé dobják, hogy „egy életem van és akkor is jól élek és jól akarom magam érezni”. Nem mélyülnek el annyira, annak ellenére, hogy nagyhangúak és a politikában nagyon sokat kiabálnak, de nem mélyülnek el. Ahogy a világ most megy, az nem egy jó irány, de őket nem rendíti meg – nyilatkozta Stefanidu Janula, az Akropolis Kompania énekesnője.

A négytagú zenekar a program első felében több olyan filmzenét is játszott, amelyek görög zeneszerzők alkotásai, így felcsendült a „Zorba a görög” című klasszikus főtémáját is adó szerzemény. Kokavecz Iván szerint hiába mosódtak össze a kulturális hatások az elmúlt évtizedekben, a görög művészetekben még mindig megtalálható a tradíció.

– Nagy különbség a magyar és a görög kultúra között, hogy a görögök, ha a mai napig is írnak egy új számot, mindegy, hogy azt milyen külföldi behatás érte, az biztos, hogy valamelyik több száz éves táncukat el lehet rá táncolni. Szóval iszonyú erősen őrzik a hagyományaikat, és szerintem ez nagyon fontos. A hagyományát vesztett kultúra egyszer csak elhal – vélekedett Kokavecz Iván, az Akropolis Kompania zenésze.

Az ingyenesen megtekinthető programra megtelt a kőszínpad előtti terület, a közönség az est második felében maga is elsajátíthatott néhány tradicionális görög táncot. Az Akropolis Kompania fellépéséről bővebben beszámolunk KanizsaKult című magazinműsorunkban.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.