Színesek és zöld

facebook megosztás

 

A városban sétálva, autózva, biciklizve vagy rollerozva jobbára az utak, járdák állapota köti le a figyelmünket. Szinte észre sem vesszük a körforgalmakban színesedő virágokat, vagy zöldellő növényeket.

Csendes Tamás, a Netta-Pannónia Környezetvédelmi Kft. közterület gondozási vezetője elmondta, Nagykanizsán 11 körforgalom tartozik a cég kezelésébe, ezek közül 10-et növényekkel ültettek be, a Magyar utca elején lévő pedig szilárd burkolatot kapott. A körforgalmak egy részét egynyári növényekkel parkosították, ezek közül legnagyobb a Király utcai, továbbá a Kórház utcai körforgalom szélső pereme. A Király utcai 110-115 m2-es felületén minden évben mintegy 2900 db virág pompázik.

A többit évelőágyások, cserjék és sövények díszítik. – Ezeknek a fenntartása – a fűnyírás, a metszés, a tápanyag utánpótlás és az öntözés –, tavasztól őszig folyamatosan ad munkát a társaság dolgozóinak. Ősszel, még a fagyok előtt, a növényváltás alkalmával árvácskát és tulipánhagymát ültetnek a színes, nyári virágok helyére, míg a tavaszi kiültetés pünkösd környékén veszi kezdetét a társaságnál.

De nemcsak növények láthatók, hanem emlékművek is állnak a körforgalmainkban. A legérdekesebb közülük a Huszti György téren található. A 17. keleti hosszúsági körön fekvő, különleges, Földet szimbolizáló emlékművet városunk önkormányzata 1997-ben állíttatta. A szélességi és hosszúsági vonalakkal ellátott emlékmű talapzatán megnevezve láthatjuk azoknak a jelentősebb külföldi városoknak a nevét, amelyeken szintén áthalad a 17. hosszúsági kör. Érdekességként az is elmondható, Nagykanizsa Magyarország egyetlen olyan városa, amelyen áthalad az országot átszelő fő hosszúsági kör.

2013-tól egy 8 méter magas, fémből készült kettős kereszt áll a Balatoni és a Hevesi utca kereszteződésében lévő körforgalomban, 2017-től pedig egy közel 8 m magas olajfúró torony makettje fogadja a Kaposvár felől a városba érkezőket.

Hogy milyen emlékművet, installációt lehet elhelyezni egy-egy körforgalomban, annak is megvannak a szabályai – mondja Csendes Tamás. Az átláthatóságot a növények esetében is biztosítani kell. Például, a város legújabb körforgalmában, a Petőfi utcai növényesítésénél másfél méternél magasabbra növő növényt nem lehetett ültetni.

B.E.

(Borítókép- Kanizsa Újság)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.