Kreatív szakkörök munkáit dicsérő kiállítás nyílt Nagyrécsén

facebook megosztás

A csipkeverő és mézeskalács szakkör munkáiból nyílt kiállítás a nagyrécsei Inkey-kastélyban. A csoportok munkáját a Nemzeti Művelődési Intézet pályázata támogatta, a tagokat egy mentor is segítette a foglalkozásokon. 

A 2020-as koronavírus-járvány világszerte szétfoszlatta, sok esetben tönkretette a közösségeket. Az emberi kapcsolatok megszilárdításának és a művészetek népszerűsítésének érdekében hozta létre a programot az intézet, ami már számos településen nagy sikert aratott.  

– Ez most már a második alkalom volt, amikor az ősz beálltával országosan minden közművelődési intézmény és közösségi szintér, tehát a települések 2 és 4, illetve 5 szakkörre nyújthatták be a pályázatukat. A szakkörök mindig változnak, az idei évben plusz három szakkört tudtunk ajánlani a kedves résztvevőknek, így már elértük a 18 szakkört –emelte ki Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóság igazgatója.

Nagyrécsén a mézeskalács készítést és a csipkeverést választották a résztvevők, akik az alkotás mellett igazi közösségteremtő élményként élték meg a foglalkozásokat.

–Nagyon-nagy szeretettel jöttek és próbálkoztak, ugye videóról kellett megtanulnunk első sorban a technikákat, minden alkalommal volt egy videó, ahol nézték, hogy mit kell csinálni, de volt mentorsegítség is, a csipkeveréshez Zalaegerszegről küldtek mentort, akinek sok munkája volt ebben, mert a csipkeverés egy kicsit nehezen indult, de aztán közben a hölgyek, akik készítették, azért nagy-nagy nehézségek árán, de rájöttek, úgyhogy ott nagyon kellett a mentori segítség, viszont a mézeskalács készítésnél igazából nem is kértünk mentort, mivel Nagyrécsén két mézeskalács-készítőnk is van, a Mézes Anyuka és a Mézes Csillag – árulta el Salamon Lászlóné, Nagyrécse művelődésszervezője.

Laskai Béla polgármester elmondta, Nagyrécsén fontosnak tartják a hasonló programokat, hiszen ezek egyre jobban kezdenek kiveszni a mai modern világból.

–Azért jó, mert összejönnek, beszélgetnek egymással, a kreativitásuk szinte szárnyal, és nagyon jó látni a munkájuk eredményét és gyümölcsét, és tényleg nagyon szép dolgokat alkottak és kreáltak a hölgyek. S ezeknek a szakköröknek nagyon erős közösségformáló ereje van, 5-6-10 fő összejön, és azért a mai időkben főleg ez egy nagy kincs számunkra, hogy egymással így el tudnak beszélgetni, és közösen alkotnak – fogalamazott Laskai Béla, Nagyrécse polgármestere.

A kiállításon a helyi népdalkör tagjai szórakoztatták fellépésükkel az érdeklődőket.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.