A diákok is megemlékeztek a trianoni diktátum aláírásáról

facebook megosztás

Emlékműsorral hajtottak fejet a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Péterfy tagintézményének diákjai a trianoni diktátum elszenvedői előtt a nemzeti összetartozás napja alkalmából.A gyerekek iskolatársaiktól tudhattak meg többet az országrészek elcsatolásáról.

Évek óta részt vesz a Határtalanul programban a Péterfy-iskola, amelynek részeként az intézmény hetedikesei idén négy napot Felvidéken töltöttek. A közös program során a diákok Selmecbányán, Besztercebányán és Kassán is jártak. Valgut Anita szerint fontos, hogy a tanulók a határon túliak identitásával és sorsával is megismerkedjenek az ilyen látogatások során.

– A negyedik napon, az idegenvezető segítségével Szepesváraljára utaztunk, ahol Közép-Európa egykori legnagyobb várát látogattuk meg. Utána Kassára jutottunk el, itt a városnéző idegenvezetés után, ahol koszorúztunk II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona sírjánál – mondta el Valgut Anita, a Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Általános Iskola pedagógusa.

Az élményeket és tapasztalatokat ma osztották meg a résztvevők az iskolatársaikkal. A diákok megrázó és felemelő impulzusokkal tértek haza Nagykanizsára.

– Nagyon jó volt látni, hogy ők megpróbálnak ott is magyarul tanulni, illetve nem beleépülni a szlovák társadalomba, hanem próbálják megőrizni a magyarságukat – árulta el Vincze Kevin, a Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Általános Iskola diákja.

A program részeként a trianoni békediktátum aláírására emlékező iskolai műsort is ma rendezték az intézményben.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.