Követésre méltó dicső tettek

facebook megosztás

Az 1990-ben, Budapesten megalakult Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) tagjainak akár hitvallása is lehetne az alapító, Kéri Kálmán nyugállományú vezérezredes által megfogalmazott mondat: „Egy nemzet fennmaradása csak úgy lehetséges, ha az elődeink dicső tetteit tiszteletben tartva hagyományként őrizzük, terjesztjük és a magunk számára követendőnek tekintjük”. A HOHE budapesti központtal és területi, vármegyei szervezetekkel tevékenykedik. A Zala-Somogy Vármegyei Területi Szervezetének vezetői teendőit Poprádi Zoltán nyugalmazott honvéd ezredes látja el 2008 óta.

A területi vezető megerősíti; az egyesület fontosnak tekinti az 1848-as történelmi előzményekkel együtt, az 1868-ban létrejött Magyar Királyi Honvédség szellemiségének és a mindenkori magyar honvédség katonaerényeinek – a hazaszeretetnek, a hűségnek, a bajtársiasságnak, a katonai tisztességnek, a helytállásnak, a becsületnek – a fenntartását és továbbadását, valamint a magyar történelmi és katonai hagyományok őrzését.

Az előzményekre visszatekintve: Nagykanizsán 1990-ben Harcz Lajos bajtársunk megalakította a Doni Bajtársi Kört, majd 1993-ban csatlakozott a HOHE-hoz ő is, és vitéz Németh István ny. őrnagy, később pedig vitéz Bodnár Attila. Tevékenységünket az igénylő Zala és Somogy Vármegyei önkormányzatokkal és szervezetekkel egyeztetve végezzük az életkori sajátosságok figyelembevételével.

Éves programjaink sorából kiemelkedik január 12-én a doni áttörésről történő megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással. Április 28-án megemlékezünk az „elvonulás és hazatérés” évfordulójáról. A hősök napján részt veszünk, koszorúzunk és díszelgünk a vármegyei települések rendezvényein. Halottak napján tisztelettel koszorúzunk, tisztelgünk a hősök emléke előtt. Több alkalommal rendeztünk vetélkedőt, kiemelten kezelve déd és nagyszüleink hősi emlékét az I. és a II. világháború eseményeiben. Tevékenységünk színvonalának emelése érdekében együttműködési szerződést kötöttünk önkormányzatokkal, különböző szervezetekkel, iskolákkal és jó a kapcsolatunk a helyi és regionális médiákkal is. Szervezetünk készíttetett egy emlékérmet, melyet a megemlékezéseken az arra érdemesek vehetnek át.

Emléktáblákat helyeztünk el a Jézus Szíve templom falán, a régi laktanyák falain, köztük a volt Honvédkórház – Európa legnagyobb hadikórháza – parancsnoki épületénél, a volt József Főherceg laktanya falán, amelyet Európa egyik legszebb laktanyájának tartottak. A Dózsa György, majd Thury György nevet viselő – eredetileg Károly laktanya – falán és még több más helyen, illetve településeken.

Kopjafát állítottunk a 2. magyar hadsereg három kanizsai ezredének, a 9-es tüzér, a 7-es és a 47-es gyalogezred emlékére. Elmondhatjuk, a II. világháborús emlékmű az ősi katonavárosban, Nagykanizsán kiemelt és szép környezetben látható, a Hevesi Sándor Művelődési Központ előtti téren állították fel.

Az elmúlt évben 19 alkalommal láttunk el díszőri feladatot, dolgoztunk Magyarország más városaiban és Szlovéniában, együttműködtünk olasz hagyományőrzőkkel és német katonákkal. „Doni meneten” vettünk részt, valamint 10 könyvbemutatón működtünk közre. A rendezvényekre 3900 km-t utaztunk autóval és 700 km -t busszal.

Az egyesület az elnökséggel egyeztetve továbbra is kiemelt feladatának tartja az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó rendezvények szervezését, az emlék és sírhelyek felújításában, gondozásában, az emléktáblák készítésben való részvételt.

A katonai egyenruha, felszerelés és haditechnikai eszközök bemutatását, valamint a honvédség múltjáról, szerepéről szóló előadások tartását.

Tagjaink sorába továbbra is várjuk a honvédelmi hagyományok ápolása iránt érdeklődők jelentkezését – hívta fel a figyelmet Poprádi Zoltán.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.