Tapétavágóval támadt társára egy 14 éves lány a szepetneki Királyi Pál Általános Iskolában

facebook megosztás

Az elkövető először nyakon, majd hastájékon, végül combon szúrta az áldozatot. A Nagykanizsai Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a bántalmazott diák felületi sérüléseket szenvedett, ellátását követően a délután folyamán kiengedték a kórházból. Az eset kivizsgálása jelenleg folyamatban van. A tanulóknak iskolapszichológus nyújt segítséget a történtek feldolgozásában.

Úgy tudjuk, a két lány jó kapcsolatban állt egymással, a támadó indíttatása egyelőre tisztázatlan. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásában ezt közölte: „A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. március 8-án 12 óra 30 perc körül két tanuló összeszólalkozott Szepetneken az általános iskolában, melynek során egy lány tapétavágóval megvágta iskolatársát. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.” A stábunk által megkérdezett pszichológus, Dóber Valéria elmondta, a gyerekek körében egyre gyakoribbak – a sok esetben online zaklatásokból eredő – erőszakos cselekedetek.   

– Egyre több a frusztrált, nehezebben kezelhető, a saját érzelmeit nehezen megélő fiatal, aminek a hátterében sok minden okot feltételezhetünk. Természetesen egy gyereknek, akkor kiegyensúlyozottabb a személyisége, hogyha megkapja azt a fajta bánásmódot, amit az ő temperamentuma, az ő vágya szerint a leginkább jó lenne neki. Ezt sokszor el szoktam mondani, hogy ezt úgy hívjuk, hogy az illeszkedés jósága. Vannak gyerekek, akiknek sokkal szigorúbb keretekre van szüksége, amit a családon belül kell észrevenni és megfogalmazni – mondta el Dóber Valéria pszichológus.

Dóber Valéria hozzátette, a leterhelt szülők és tanárok egyre kevesebb figyelmet tudnak fordítani a problémás gyerekekre. Emellett a pedagógustársadalom elidősödése is nehezítő körülmény, mivel nehezen értenek szót a mai generáció tagjaival. Az intő jelek, például a tanulmányi átlag romlása, a szokatlan viselkedés vagy a dühkitörések esetén, érdemes szakemberhez fordulni, de az iskolapszichológusok hiánya vagy túl sok feladata miatt ez gyakran meghiúsul.

– Előfordul, ahogy ebben az esetben is történt, az az úgynevezett önsebzés. Ami mögött mindig olyan mély lelki fájdalom van, amit a fizikai fájdalommal igyekszik elfedni, vagy valamilyen módon megélhetőbbé tenni egy fiatal. Tehát ez egy tényleg nagyon komoly figyelmeztető jel. De ki foglalkozzon vele? Nincs iskolapszichológus, vagy agyonterhelt iskolapszichológus van, aki több iskolában is dolgozik – tette hozzá Dóber Valéria.

Megkerestük az iskola igazgatóját és a település polgármesterét is, akik azonban nem kívántak nyilatkozni. A Nagykanizsai Rendőrkapitányságon súlyos testi sértés kísérletének gyanúja miatt indult nyomozás az ügyben.  

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.