Folyamatosan változik a réz ára és ez bizonytalanná teszi a villanyszerelők helyzetét

facebook megosztás

A réz drágulása a villanyszerelőknél is áremelést okozott. A kanizsai tapasztalat szerint akadnak olyan vállalkozók, akiknek a válság miatt kevesebb lett a megrendelésük, ugyanakkor a többségnek hónapokra előre megvannak a fix munkái, így őket kevésbé érinti a visszaesés.

 A helyi villanyszerelési szakemberek is azt tapasztalják, hogy a megemelkedett árak miatt az emberek meggondolják, hogy mire költsenek. Tóth Attila pár éve, másodállásként dolgozik ebben a szakmában, de a kiépített vendégkörének köszönhetően nem tapasztalt visszaesést.

– Közel 5 éve kezdtem el megtanulni ezt a szakmát, igazából már régebb óta érdekelt. Aztán kitanultam, vállalkozó mellett, utána meg kiváltottam a saját vállalkozásomat is, és gyakorlatilag egyik munka hozta a másikat. Letenyén, meg itt Nagykanizsa körzetébe kezdtem el jobban dolgozni, aztán egyre több helyre hívtak. Balatonra, a keszthelyi térségbe. Egyik munka hozta a többit magával – árulta el stábunknak Tóth Attila, villanyszerelő.

Az áremelés nála is elmaradhatatlan volt, hiszen az alapanyagárak drasztikusan emelkedtek. Ma már szinte nem is tudnak előre tervezni, hiszen a réz ára folyamatosan változik.

– Annyira nem érzem, tehát igazából megvan a munkám előre, én azért annyira nem éreztem meg. Egy-két kollégámmal beszéltem, ők igen. Mondták, hogy kevesebb már az embereknek valószínű a pénze, valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre jobban megdrágult minden. A munkadíjakat is nyilván kellett emelni, meg az anyagdíjak, azok nagyban, a többihez képest nagyban drágultak. A réz, amivel alapvetően foglalkozunk, az is napi áras már, tehát előre nagyon nem is lehet betervezni már, főleg hónapokkal előre, hogy mi mennyi, úgyhogy nyilván kellett emelni nekünk is – tette hozzá Tóth Attila.

Tóth Attila szerint az is elmondható, hogy ebből a szakmából is egyre többen mennek ki külföldre szerencsét próbálni, így egyre kevesebb a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember Magyarországon.

K.B.V.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.