Górcső alatt a drágulás okai a Kibeszélőben

facebook megosztás

Az országos gazdasági helyzet volt terítéken a Kibeszélő című magazinunk e heti adásában. Az infláció, a drágulás lehetséges okait és hatásait egy kereskedő, egy őstermelő és egy közgazdász szakember járta körül.

Fridmann Valéria – vagy ahogy sokan ismerik, Zöldséges Vali a kereskedők oldaláról közelítette meg a jelenlegi helyzetet. Mint azt hangsúlyozta, az úgynevezett  ársapka rendszerét nem érti, hiszen a szankciók nem mindenkire vonatkoznak egyformán, a kosaras piacokon és vásárcsarnokban árusító zöldség-gyümölcs kereskedőket például nem érinti.

– A termelő igazából azt mondja, miért adja nekem olcsóbban? Amikor el tudja adni drágábban is. Persze, hogy el tudja adni. El tudja adni a kosaras piacon lévő kereskedőinek, vagy bárhol máshol, akkor miért adja nekem olcsóbban? Ő sem saját maga ellensége. ez érthető. Viszont nekem a profilomba beletartozik, és 20 éve a Hevesin vagyok, fél éve a belvárosban, nem mondhatom azt a vevőimnek, hogy nincs tojás. Nem mondhatom, hogy másikat hoztam, mert ezt szokták meg –  hangsúlyozta Friedmann Valéria, zöldség-gyümölcs kereskedő.

Jancsecz Lajos őstermelőként 30 éve foglalkozik baromfival, fő profilja a megrendeléseken és a házhozszállításon alapul. Az áremelkedés saját családi vállalkozását is sújtja, elmondása szerint 70-80 százalékos drágulást érezhetnek a vevői is.

– Ilyen szintű áremelkedést, takarmányban, energiában, üzemanyagban, én amióta élek, én nem tapasztaltam. Annyira szétrázta a piacot, hogy akiknek éves szerződése van, hétről-hétre újra tárgyalják az árat, mert nem tudják követni – jelentette ki Jancsecz Lajos őstermelő.

A stúdiónkba meghívott közgazdász szakember szerint az elhibázott gazdaságpolitikának köszönhető a rendkívül magas infláció.

– Itt látszik, hogy mennyire meg tudja fertőzni az egész társadalmat ez a beteges kommunikáció. Mert én megvédelek titeket, de közben tönkreteszem pont azt, aki termeli a jövőt, a holnapot, a nemzeti jövedelmet. Bocsánat, hogy használok ilyen  kifejezést – mondta el véleményét Göndör István, közgazdász. 

A műsor vendégei még számos szempontból közelítették meg a problémát, a teljes vágatlan beszélgetés már elérhető a Kanizsa Médiaház Youtube-csatornáján.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.