Kiváló minőségű lehet az idei must
Forrnak a mustok a pincékben – de ez nem azt jelenti, hogy a környékbeli gazdák hátradőlhetnek. Térségünkben másfél-két héttel előbb érett a szőlő, a termés mustfoka kiemelkedő lett. A szakemberek szerint az erjedés időszakának is kiemelt figyelmet kell szentelni.
Szeptemberben már foglalkoztunk a szüret kérdésével, akkor több hegyháton is azt mondták a gazdák, kivárják a legoptimálisabb időpontot. A forró, csapadékszegény nyári hónapok miatt többen korai dátummal számoltak. A cserfői Antal Pincébe már az utolsó szőlőszemek is bekerültek.
– Aki későit akar hagyni, késői szüretet vagy jégbort netalán, azok még fent hagyták, de egyébként azt hiszem, a késői fajták is beértek. Idén legalább egy másfél-két héttel előbb érett a szőlő, mint általában – mondta el Nagy Lajos, az Antal Pince tulajdonosa.
A termés mennyisége és minősége nem csak egy-egy hegyháton, de dűlőnként is eltérő lehet. Nagy Lajos elégedett, mint fogalmazott: a savak nem lesznek túl magasak, viszont a mustfok kiemelkedő volt. Szerinte cukor szinte nem is kellett idén a mustba.
- Kékszőlőből én a legkorábbit emelném ki, a Messiást. Nagyon jó fajta, nagyon korai. Nem egy nagy bort fog hozni, viszont egy kellemes, jól iható, gyümölcsös kis bora van. Azt augusztus közepén szedtük. Fehérborokból, amit kiemelnék idén az olaszrizling, ami nagyon jó volt, legalábbis itt nálunk – fogalmazott Nagy Lajos.
Most kell odafigyelni a legjobban, az erjedésnél – hangsúlyozta a szakember. A magára hagyott must kénhidrogénes, utóerjedéses bort eredményez, ami kellemetlen ízt és szagot jelent a nedűnél.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)