Idén sem maradhatott el a Gesztenyés Nap Galambokon
A csaknem másfél évtizedes hagyományra visszatekintő eseményen a helyi termelők portékáit is bemutatták, de több környékbeli művészeti csoport is fellépett.
A program ötlete egy baráti összejövetelen fogant meg, amelyen egytucat ember vett részt, a tizennegyedik alkalomra viszont megtelt a piactér érdeklődőkkel. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a gesztenyetermesztés fontosságára és a növény számtalan felhasználási módjára.
– Ez a tizennegyedik gesztenyés napunk, amit szervezünk. Ez indult azzal, hogy kint a hegyen egy pincénél összejöttünk és gesztenyét sütöttünk, mellé pedig iszogattuk a friss murcit. – Tudjuk, hogy a sült gesztenye mellé a friss murci kiváló ital – A következő évben már behoztuk a településre ezt a rendezvényt, ahol már főztünk, vendégeket fogadtunk. És tulajdonképpen egy ekkora rendezvénnyé nőtte ki magát – árulta el Szabó Lilla, az Együtt Galambokért Egyesület vezetője.
A helyi és környékbeli termelők az út mentén árulhatták a szelídgesztenyéket és az elkészített lekvárokat, de gasztronómiai bemutatót is láthattak az érdeklődők. A miháldi Mándó Miklós 20 éve foglalkozik a gesztenye felhasználásával, a süteményekhez, pürékhez használatos massza elkészítésének folyamatába nemcsak a kilátogatókat, hanem stábunkat is beavatta.
– A gesztenyét összeszedjük a fa alatt, utána beletesszük az üstbe, átengedjük egy gépbe, amely meghasítja a héját. Nem darálja, hasítja. Háromszor átrostálom, alul van a liszt azt összevonjuk egy kis rumaromával és cukorsziruppal, hogy összeálljon és hozzáadjuk a csomagolást – tudtuk meg Mándó Miklós, őstermelőtől.
Az estig tartó rendezvény kísérőprogramjai közt a kistermelői vásár mellett gyermekprogramok és főzőverseny is szerepelt.
K.T.
(Borítókép: Kanizsa TV)