Szakmai és egyben családi napot tartott a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület

facebook megosztás

A résztvevők több aktuális problémát feszegető előadást hallhattak, de a hangsúly a közösség, a baráti kapcsolatok ápolásán volt.Másodszor tartották meg a programot, hivatalos nevén a Méhész pikniket.

 Már túl vannak a méhészek a pörgetéseken, ezért egy kicsit könnyedebben, kötetlen hangulatban tudnak a környékbeli szakemberek találkozni, és tapasztalatot cserélni.

– Szerencsére az idei évben az akácfáink fagyását megúsztuk, tehát gyakorlatilag elmondható: repcéből egy közepes termés sikeredett, akácból itt Zala megyében, illetve a Dunántúlnak ezen a felén már évek óta nem volt ilyen jó méztermésünk, ez örömmel tölt el bennünket. Majd meglátjuk, mi lesz a felvásárlási árakkal –nyilatkozta Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke.

A hársméz szintén jó eredményt mutat, de mint ahogy Somogyi Gyula fogalmazott: Zalában a napraforgó nem mézel jól, csak az tudott pörgetni, aki vándorolt. A helyi időjárási viszonyoknak köszönhetően pedig – nem úgy, mint az Alföldön – a zalai méhek jó egészségben tudnak majd telelőbe menni. A szombati rendezvényen részt vett Bross Péter is, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki felemásra értékelte az idei hazai helyzetet.

– Ezt a felemásságot főleg a hazai időjárás okozta. Egyértelműen az aszály. A Dunától nyugatra bővebben volt csapadék, mint keletre. Ez azt eredményezte, hogy a lágyszárú méhlegelőink, mint a repce, de kifejezetten a napraforgó rendkívül gyengén mézelt, sőt, nem is mézelt keleten. Miközben itt, a Dunántúlon megfelelő csapadékmennyiség hatására igen jó évet zárhatnak a méhészek. Országosan viszont csak egy közepes évet zártunk – hangsúlyozta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület  elnöke.

Az országos egyesület elnöke hangsúlyozta: az elmúlt évekhez képest egy nagyon jó év a 2022-es, de mivel az említett rossz időszakoknak köszönhetően kifogytak a magyar méhészek, azt lehet mondani, hogy továbbra is nehéz helyzetben van az ágazat.

V.A.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.