Sokan nem tartják be a tűzgyújtási tilalmat

facebook megosztás

Hiába van érvényben az időjárás miatt országos tűzgyújtási tilalom, sokan megszegik a rendeletet és szabadtéren égetnek. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményt is kiadott az ügyben, ebben kérik a lakosokat, hogy halasszák el vagy kerüljék a szabadtéri tüzeléseket.

Az országos tűzgyújtási tilalmat még július 2-án vezették be, ám így is napi szinten akad munkája a tűzoltóknak. Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője Híradónknak elmondta, hogy hetente átlagosan tíz szabadtéri tűzesetet kell megfékezni a megyei lánglovagoknak. Ezeket a tűzeseteket általában a figyelmetlenség, illetve a szabályok figyelmen kívül hagyása okozza. Az igazgatóság éppen ezért kéri a lakosokat, hogy ne rakjanak tüzet a könnyen lángra kapó területek mellett, illetve a dohányzást is kerüljék az ilyen terepen. Továbbá figyelmeztetnek, hogy az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal és környezetvédelmi bírsággal is sújtható.

– Az elmúlt időszakban, akárcsak a nagykanizsai, akár a zalaegerszegi, akár a lenti tűzoltókat említhetném, akik minden nap vonultak olyan esethez, amikor szabadtéri égetésből akár egy kisebb akár egy nagyobb kiterjedésű tűz is keletkezett. Éppen ezért kérjük a lakosságot, hogy fontolják meg, hogy ebben a száraz időszakban, július másodika óta tűzgyújtási tilalom lépett életbe országszerte. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is és ugye a parlag és gazégetés szintén nem engedélyezett ebben a fokozottan veszélyes időszakban – tudtuk meg Kósi Zsolttol, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. 

K.T.



(Borítókép: femina.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.