Még mindig többen választják a mozit, mint az otthoni filmnézést

facebook megosztás

Nincs jelentős hatással a nagykanizsai mozi látogatottságára a filmek internetes megjelenése. A legtöbb esetben a mozipremier után néhány héttel az alkotások többsége már legálisan is elérhető online formában. A Cinema Nagykanizsa mozigépésze szerint az emberek többsége még mindig vágyik a moziélményre az otthoni tévézés helyett.

Egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett streamingszolgáltatók a filmgyártásban, ezeken a fizetős oldalakon a saját tartalmak mellett az aktuális kasszasikerek is elérhetőek. Roósz Péter mozigépész tapasztalata szerint a látványfilmek és nyári sikerfilmek nézőszámát egyáltalán nem befolyásolja ez a tendencia, mert ezekre a törzsközönség mellett többen is jegyet váltanak.

– A pandémia előtt az emberek jobban jártak moziba, a pandémia alatt megszokták, hogy otthon kényelemből, muszájból, idézőjelben lezárva néznek filmeket és sokan így is maradtak. Sok néző van, aki régebben járt, most nem jár moziba, emiatt, hogy nekik kényelmesebb, hogy otthon vannak. Viszont van egy úgymond törzsközönség akiknek viszont kell a moziélmény, ők azt mondják, hogy jobb a látványvilág, a hangzás, minden hogyha moziban nézi meg az ember a filmet, nem otthon. Szóval azt tudom mondani, hogy ez eléggé személyfüggő, hogy most ez hogyan alakul – fogalmazott Roósz Péter, a Cinema Nagykanizsa mozigépésze.

Az általunk megkérdezett nagykanizsaiak véleménye megoszlik a témában, Vörösné Tóth Judit családi okokból főként az online filmnézést preferálja, csak a nagyobb filmeket nézi nagyvásznon.

– Mivel három kisgyerekem van, ezért nagyrészt otthon nézzük ezeket, Netflix, Disney+ ezeket szoktuk inkább nézni, de hogyha tehetjük és van olyan film, ami nagyon-nagyon érdekel bennünket, akkor inkább eljövünk moziba. Szóval az ilyen nagyobb volumenű filmeket jobban szeretjük moziban  – mondta el Vörösné Tóth Judit.

Egy másik mozilátogató szerint viszont a filmszínház igazi családi kikapcsolódásnak számít, amelynek mással nem helyettesíthető hangulata van.

– Családdal járunk moziba és szerintem jobb a mozi, mivel nagyobb élmény, kikapcsolódás, szívesebben járunk moziba. De, hogyha más választásunk nincs, akkor megnézzük online is, de mindig a mozi az első – hangsúlyozta Kovács Róbert.

Magyarországon is egyre több streamingszolgáltató érhető el, ám felmérések alapján a pandémiát követő nyitások után növekedett a mozik forgalma 2019-hez képest. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.