Hiába az időjárás változása, országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

facebook megosztás

Ma ugyan leszakadt az ég Zalában, ez viszont nem befolyásolja azt, hogy július 2-án 0 órától tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe a megyében, és az egész országban. Szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasúti és közúti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakó helyeken is.

A parlag és gazégetés szintén tilos a fokozottan tűzveszélyes időszakban. A hőségben a növényzet is szárazabb a megszokottnál, könnyebben meg is gyulladhat. Országosan csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban. Ezek során 17-en megsérültek, a leégett terület nagysága pedig meghaladta a 20 millió négyzetmétert.

– Zalában egyébként fél év alatt 650 hektár vált a lángok martalékává, az utóbbi időben itt a megyénkben is megszaporodtak ezek a szabadtéri tűzesetek. Gyakorlatilag meghaladta a számuk a 160-at, ami megfelel az átlagnak, de így is egy kicsi emelkedést vettünk észre – árulta el Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt napokban több helyszínen volt Nagykanizsa térségében is mezőgazdasági munkagép-kigyulladás és kisebb-nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz. Utóbbiak könnyen elkerülhetőek – hangsúlyozta a szóvivő.

– Aki túrázik, ne szemeteljen, üveget és fémhulladékot semmiképpen se dobáljon el. Ez egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt a Nap sugarait összegyűjtve akár még nagy kiterjedésű tüzet is okozhat – tanácsolta Kósi Zsolt.

A katasztrófavédelem munkatársai fokozott odafigyelést kérnek a lakosságtól, hiszen mint ahogy Kósi Zsolt fogalmazott: ebben az időszakban egy kisebb- vagy nagyobb kiterjedésű tűzeset komoly megterhelést okoz a tűzoltóknak is. Az elmúlt hétvégén például 5 szabadtéri tűz volt, ebből egy Zalában, amikor növényi hulladékok kaptak lángra.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV – archív felvételek)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.