Éjfélig zajlottak a programok az idei Múzeumok Éjszakáján

facebook megosztás

Steinhardt László kapta a Kerecsényi Edit-emlékplakettet a Múzeumok Éjszakáján. A kanizsai intézmény már délutántól várta az érdeklődőket szombaton, egyebek mellett kincskereső kalandtúrával, rendhagyó tárlatvezetéssel, és egy népi színdarabbal, valamint koncerttel. 

A múzeum udvara volt a hétvégi rendezvény központja, ahol fellépők sokasága állt színpadra. Emellett az intézmény tárt kapukkal várta az érdeklődőket.

– Én kiszámoltam, ez a 15. Múzeumok Éjszakája, bár aztán már én is elvesztettem a fonalat. Idén a néphagyományok állnak a középpontban, most éppen a Farkas Ferenc Zeneiskola néptáncos növendékei állnak a színpadon. Nagyon örülünk, hogy jó az idő, és hogy hagyományosan megtarthatjuk a Múzeumok Éjszakáját. A Thúry György Múzeum most is nagyon sok érdekességgel készült, a tárlatvezetések, a kiállítások ezen az éjszakán is megtekinthetők – nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Negyedik alkalommal adták át a Kerecsényi Edit néprajzkutató és múzeumigazgató szellemiségét idéző díjat, az arra érdemes helytörténeti kutatónak. A jelölteket minden évben az intézmény muzeológusai javasolják, ők azok, akik munkásságukkal segítik az intézményt. Idén Steinhardt László kapta az emlékplakettet.

– Szerencsés családba születtem, ha ezt így mondhatom. Édesapám és a két nagyapám is, mindegyik kultúraszerető, és múzeumpártoló volt. A kultúra és a múzeum szeretetére – de ez a legkevesebb, a kultúra és a múzeum tiszteletére tanítottak engem. Valahogy úgy tűnik, ez családi hagyomány – fogalmazott Steinhardt László.

Nem unatkoztak ezen a napon az intézmény kollégái sem, hiszen a különböző foglalkozások mellett a tárlatvezetésekből is kivették a részüket.

– Mi is szeretjük, ők is szeretik, valahogy egy kicsit közelebb is vagyunk egymáshoz. Kicsit más, kicsit több, nem annyira hivatalos, nem annyira szigorú. De valahol szüksége van erre az embereknek. Az időpont is nagyon jó választás, hiszen amikor sok évvel ezelőtt ezt elkezdték szervezni az emberek, éppen Szent Iván, azaz a nyári napforduló napjára esett a választás. Hosszú meleg nyári nap, az emberek nem aludni akarnak, vagy beülni egy sötét terembe, hanem akarnak jönni a múzeumba – fogalmazott Gyanó Szilvia.

A Múzeumok Éjszakája valóban éjszakába hajlott Nagykanizsán, hiszen a programok nem késő estig, hanem egészen éjfélig tartottak.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.