A településen működő szakkörök alkotásaiból nyílt kiállítás Zalakomárban

facebook megosztás

A helyi művelődési házban a neccfűző, a csipkeverő és a mézeskalácskészítő foglalkozásokon készült munkákat tekinthetik meg az érdeklődők. A szakkörök indítására a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatának köszönhetően volt lehetőség a községben.



A csipkeverő és a mézeskalácskészítő-szakkör hamar népszerű lett a helyiek körében, akárcsak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében létrejött neccfűző közösség. A program zárását követően a legszebben sikerült alkotásokat kiállították. A helyi művelődési ház igazgatója, Lendvai Lászlóné szerint a munka családias légkörben folyt a gyakorlások során.

– A neccfűzőn is és a csipkeverőn is nyolc fő vett részt, és kilenc fő volt az, aki a mézeskalácson. Ez egy nagyon érdekes összetételű csapat volt, ugyanis a gyerekeket is többnyire elhozták a mézeskalácsozásra például, kihasználtuk ezt a lehetőséget, hogy családi program is lehetett belőle – mondta el Lendvai Lászlóné, a Zalakomári Művelődési Ház igazgatója.

Némethné Kocsis Veronika a mézeskalácskészítő-szakkört vezette, számára a kellemes hangulat maradt emlékezetes a foglalkozásokról. Úgy véli, hogy a legtöbben rendelkeztek némi tapasztalattal az alkotási folyamatról, ám a közös alkalmak során rengeteget fejlődtek a készítésben.

– Több éven keresztül csináltunk, a karácsonyi, adventi időszakban mézeskalácsokat díszitettünk. Most hála istennek a Nemzeti Művelődési Intézet szakkör programján keresztül sikerült egy egész kurzust levezetnünk, így, akik akkor, mint csak díszítők vettek részt, azok most a technika minden egyes részét megtanulták, a becsomagolásig – árulta el Némethné Kocsis Veronika.

A kiállítást a Nemzeti Művelődési Intézet területi igazgatója nyitotta meg. Matyasovszky Margittól megtudtuk, hogy a szervezet a következő időszakra is számos lehetőséget kínál fel különböző szakkörök indítására a településeknek.

– Első alkalommal hat lehetőséget tudtunk felkínálni a településeknek, és ezek mind a népi kultúrához csatlakoznak. Ebben az évben folytatni fogja a Nemzeti Művelődési Intézet ezt a programsorozatot. Ismét kiírásra kerülnek a pályázatok, most viszont már 16 lehetőségből tudnak majd a közösségek választani – tudtuk meg  Matyasovszky Margittól, a a Nemzeti Művelődési Intézet  Zala megyei Igazgatóságának igazgatójától.



A kiállítás június 30-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében látogatható.

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.