Húsvéti készülődés

facebook megosztás

Csokinyuszik, csokitojások, húsvéti sonkák széles kínálata kapható már az üzletekben. A húsvét előtti két hétben a bevásárlókosarak tradicionális élelmiszerekkel, dekorációkkal, játékokkal telnek meg. A tavaszi ünnepre már egyaránt készülődnek a gyerekek és felnőttek. A szakértők szerint a tavalyihoz képest 20-30 százalékos áremelkedés várható a sonka és tojás esetében. A nagykanizsai boltosok már felkészültek, jövő hétre várják az ünnepi rohamot.

A húsvét a kereszténység ünnepén túl egyet jelent a családi találkozásokkal és lakomákkal. Az együtt töltött idő még közelebb hozza a szeretteikhez az embereket. Az idei évben a pandémia már nem korlátozza a családi készülődést az ünnepre. Az otthonunkat tavaszi nagytakarítással és színes dekorációval készíthetjük fel az eseményre. A csokinyulak és csokitojások már fogynak a boltok polcairól. Péter József 25 éve üzemelteti édességboltját. A tulajdonos tapasztalata, hogy a legtöbb vásárló a minőségi termékeket keresi. Az idei húsvéti szezonos termékek mennyiségi eladása akár a háromszáz mázsát is elérheti idén üzletében. - A tendencia azt mutatja, hogy a családok a télapót jobban megtartják, a csokinyulat nem annyira keresik. A két időszakot összehasonlítva a tavaszi ünnepen a téli ötöd részét adjuk el, az az húsz százalékot. Szerencsére a vásárlói szokások változtak, a prémium minőséget keresik jobban, a boltok zöme már kiselejtezte a bevonó masszás csokikat– tájékoztatott bennünket Péter József, a Csokitanya tulajdonosa.

A húsvéti sonka sem maradhat el az ünnepi asztalról. Kozári Géza, a Fő úti hentesbolt vezetője minden évben azt tapasztalja, hogy a húsvéti héten vásárolnak az emberek sonkát. A sertésből készült pácolt vagy füstölt sonka a legkedveltebb, de a szárnyasból készült termékeket is keresik a vásárlók. - Minden évben az utolsó két hétre marad a sonkavásárlás, a múlt hétig csak néhány darabot adtunk el. A választék természetesen teljes, vannak igazi érlelt sonkák és vannak a gyorspácolt füstölt sonkák. A napokban már jöttek a vásárlók és keresték a húsvéti sonkákat. Azoknak, akik nem feltétlenül szeretnének sertésből készült sonkát enni, számukra a pulykából készült főtt vagy füstölt sonkát kínáljuk – mondta Kozári Géza.

Torma, tojás és a tavaszi zöldségek – ezek is a hagyományos ünnepi menü részei. Friedmann Valéria zöldséges szerint a vásárlók körében megnövekedett az igény a házhozszállításra, a legtöbben pedig a húsvét előtti napokra időzítik a zöldségek beszerzését. - A nyers tormát már viszik a vásárlók, amiből ecetes tormát készítenek. A tojás ára tíz forinttal drágult egy hét alatt, és várható még az emelkedése a következő héten. A retket, a salátákat valószínűleg a húsvét előtti napokban fogják vinni – hangsúlyozta Friedmann Valéria, a Vali zöldséges tulajdonosa.

A megkérdezett boltosok szerint érdemes időben elkezdeni a készülődést. Tudatos vásárlással pénzt és időt spórolhatunk, bevásárlólista készítésével akár egyben letudhatjuk az ünnepi bevásárlást. Tervezzük meg előre mi kerüljön az ünnepi asztalra, és ehhez milyen alapanyagokat kell vásárolnunk. A négy napos ünnepet pedig érdemes lesz kihasználni pihenésre és feltöltődésre egyaránt.

Kozma Viktória

(fotó: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomatott változata elolvasható a Kanizsa Újság április 8-án megjelent lapszámában. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.