Életet menthet egy tűzoltó készülék

facebook megosztás

A füstérzékelőn kívül egy porral vagy egy habbal oltó készülék is életet menthet az otthonokban – hívja fel a figyelmet Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A szakember szerint bár egyre több háztartásban megtalálhatók ezek a berendezések, de ez még mindig nem elegendő.

Ebben az évben a tűzoltók tíz embert menekítettek ki a házakból, kilencen füstmérgezést is szenvedtek, ebben a fűtési szezonban pedig már három halálos áldozata volt a lakástüzeknek Zalában – hangsúlyozta Kósi Zsolt. A tapasztalatok alapján az egyedül élő idősek fokozottan veszélyben vannak.

– Pont novemberben ez a három halálos tűzeset is egyedül élő, idős emberekkel történt itt Zala megyében. Mi ezért is kérjük a lakosságot arra, ha tudomásuk van arról, hogy a környezetükben egyedül élő, idős ember él, akkor legalább naponta-kétnaponta kérdezzünk rá az állapotukra akár telefonon, akár személyesen. Mi azt látjuk egyébként, hogy nagyon sok idős embernél van füstérzékelő készülék, vagy szén-monoxid érzékelő készülék, viszont még mindig nem elég – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisrécsén a legtöbben már gyerekkoruk óta ismerik egymást, így, ha valaki a megszokottól eltérően viselkedik, akkor tudják, hogy baj lehet – árulta el Tóth Lucia Krisztina. A település vezetője elmondta, hogy a téli időszakban kiemelten figyelnek egymásra a helyiek.

– Van egy saját újságunk, ami havonta jelenik meg, ebbe mindig praktikus tanácsokat beleteszünk. Ebben volt az is benne, hogy figyeljünk egymásra. Azért itt nagyjából a szomszédok ismerik egymást, tudják a szokásokat. Ha valaki még tíz órakor nem engedi ki a tyúkjait, akkor valószínű, hogy valami probléma van, vagy, ha nem füstöl télen a kémény – hiszen a faluban nincs gáz, mindenki fával tüzel -, akkor ott megint csak valami gond lehet – fogalmazott  Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere.

A katasztrófavédelem arra biztatja a lakosságot, hogy akár karácsonyi ajándéknak is nagyon hasznos lehet egy füstérzékelő az idős hozzátartozók biztonságának a megteremtéséhez.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.