Ünnepi hangversennyel emlékeztek meg a Felsőtemplom újjáépítésének elindulására

facebook megosztás

Ünnepi hangversennyel emlékeztek meg a Felsőtemplom újjáépítésének elindulására pénteken. A koncerten a Szent Imre Kórus lépett fel, Kruppai Tamás kántor vezetésével.

A jelenlegi templom elődje 1764-ben épült Nepomuki Szent János tiszteletére, barokk stílusban. Az átalakítást, rendkívül nehéz időszakban, 1941-ben kezdte el Horváth Lipót nagykanizsai építési vállalkozó. A feljegyzések szerint a kanizsaiak összefogása példás volt, még a Don-kanyarban szolgáló honvédek közül is többen felajánlották zsoldjukat a munkálatok finanszírozására.

– Templomunkban koncert is lesz, hangversenyt adunk, amelyet a helyi Szent Imre Kórus és Kruppai Tamás kántor úr fog tartani, illetve meghívott művészek is szerepelnek. Tamás úgy tudom, már 20 éve kántor itt, a kórus pedig 80 éves szintén. Ilyen évfordulók és alkalmak is lehetővé tették, hogy összejöjjünk és megemlékezzünk arról, hogy a templom a közösség műve, és a közösségnek itt a találkozóhelye. Az énekkarral, a hívekkel és a vendégekkel együtt dicsérhetjük Istent, és szolgálhatjuk embertársainkat az itt kapott üzenetekkel, isteni sugallatokkal – mondta Várnai László, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa.

Kruppai Tamás kántor elárulta, a koncertre korábbi fellépéseik dalaiból válogattak.

– Kórusunk mivel 2020 márciusában alakult, ezért akkor, amikor megalapítottuk készültünk liturgikus szentmisékre. Így azokból, amiket akkor tanultunk abból válogattunk most javarészt. Amit orgonálni fogok az pedig arról fog szólni, mit az elmúlt 20 évben én a tanáraimtól tanultam – nyilatkozta Kruppai Tamás kántor.

Az újjáépített templomot 1942. november 8-án szentelte fel Simon György veszprémi nagyprépost, püspöki helynök, ezért úgy tervezik, hogy 2022-ben is megünneplik a templom jeles jubileumát.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.