Drága idén lekvárt főzni barackból és meggyből
A tavaszi fagyok után a hőség és az aszály is jelentős károkat okoz a gyümölcsösökben. Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, és nyári slágergyümölcsnek számító meggyből pedig 30-40 százalékkal lesz kevesebb.
Országszerte nagy bajok vannak a gyümölcsösökben, és Szepetneket sem kímélte az időjárás. A kevés termés miatt az árak is egyre jobban kúsznak felfelé, a lekvárfőzés így kifejezetten költséges lett.
– Ha valaki végigmegy a piacon és megnézi az árakat, akkor biztos rájön, hogy nagyon kevés gyümölcs lesz, mert mindenki a piacon is vadássza a sárgabarackot, hogy lekvárt tudjon főzni. Nagyon drágán árulják, ezer forint körül. Az nagyon drága befőzni lekvárnak, és nálunk sajnos a barack is tönkrement, egy-két szem van rajta – mesélte Markács Zoltánné.
A meggy lehetne a slágergyümölcs jelenleg a kertekben, amiből rengeteg finomságot készíthetnének a háziasszonyok. Idén viszont, ha meggyes finomságra vágynak, akkor a tavalyiból kell az asztalra tenni.
– A meggy az sajnos elfagyott, mert háromszor is volt fagy. Található pár szem rajta, de csak mutatóban inkább. Szerencsére tavaly sikerült sokat eltenni, úgyhogy talán kitart a következő évre. Talán az alma, a barack és a szilva meg a körte, amiből majd sikerül eltenni finomságokat – tette hozzá Markács Zoltánné.
Markácsné hozzátette: nagyon várja már, hogy az almák beérjenek. Szerinte az alma befőttnek, lekvárnak vagy akár szörpnek is kiváló alapanyag, akár magában, akár keverve más gyümölcsökkel.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)