Az időjárás is befolyással van az élelmiszerárakra

facebook megosztás

Rengeteg panasz érkezett szerkesztőségünkhöz az élelmiszerárak emelkedése kapcsán. A húsáruk mellett a zöldségfélékért és a gyümölcsökért fizetett összeg is meghökkenti az embereket.

Az őstermelők mellett számos kereskedő kínál zöldséget, gyümölcsöt a kanizsai vásárcsarnokban. Az áremelkedésnek több oka lehet, jelenleg az egyik leghangsúlyosabb tényező az időjárás.

– Hideg van, nem volt megfelelő mennyiségű csapadék. Nyilván, akik gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak, az őstermelők, nekik egész eddig fűteniük kellett, sőt, a paradicsomnál világítani kellett. És az előállításhoz szükséges összes költség feljebb ment – nyilatkozta Novák Csaba kereskedő.

Tavasszal a magyar termékek mindig drágábbak, de miután az összes termény beérik, már van lehetősége akciókra is a kereskedőknek, ha megfelelő termelővel állnak kapcsolatban. Vannak olyan őstermelők, kézművesterméket-előállítók, akik idén nem drágítottak. Horváth Tünde termékei – szörpök, lekvárok, egyéb természetes, gyógynövényekből álló készítmények – a tavalyi áron kaphatók.

– Én jövőre tervezem az áremelést, a pandémiás helyzet miatt. Sajnos az emberek anyagi helyzetét is megviselte ez. De az áremelkedések oka véleményem szerint nagyon sok háttéresemény, s ezek együttes résztvevőiről is kell beszélnünk – mondta Horváth Tünde őstermelő.

A drágulás a termelőket az alapoknál sújtja: a vetőmagok, az előállítási és szállítási költségek árának emelkedése mind közrejátszanak abban, hogy a pulton is drágább termék jelenik meg. Ez a véleménye Nagy Nándor őstermelőnek is, aki Horváth Tündéhez hasonlóan idén még nem emelt árat, hiszen – mint fogalmazott – a vásárlókat meg kell tartani.

– Az biztos, hogy az árak picit emelkedtek. A tavalyihoz képest – a retekről, hagymáról tudok beszélni – azok ugyanazok. Nálunk is emelkedtek a vetőmagárak, a vegyszerárak is legalább 10-15 százalékot emelkedtek – fogalmazott Nagy Nándor őstermelő.

Az őstermelők bíznak abban, hogy a természet behozza önmagát, az ugyanis javítana a helyzetükön. Ahogy azt Nagy Nándor is említette: amit a természet most elvett, később visszaadja.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.