Romániai választások – A tíz napja halott Ion Alimant választották polgármesternek Deveselu lakói

facebook megosztás

A választás kimenetelét befolyásoló bűncselekmények, súlyos szabálysértések nem történtek a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, de több mint hétszáz rendellenességről érkezett bejelentés a rendőrséghez, a román média pedig - a szavazólapokkal és pecsétekkel kapcsolatos szokásos panaszokon kívül - több szokatlan esetről is beszámolt. 

Zavart elméjű férfira lőtt a csendőr   

Egy brassói szavazókörnél szolgálatot teljesítő csendőr figyelmeztető lövést adott le, amikor egy feldúlt - állítólag zavart elméjű - polgár ráuszította a kutyáját.

Zálogban maradt 90 személyi igazolvány    

A Brassó megyei Ürmösön abból lett botrány és bűnvádi eljárás, hogy több mint 90 helybéli nem élhetett választójogával, mivel hitelre vásárolt a helyi kocsmárosnál, akinek az a szokása, hogy visszatartja az illető személyi igazolványát az adósság törlesztéséig.

Nem viselt maszkot, 135000 forintja (1800 leje) bánja

Kézdivásárhelyen egy választót 1800 lejre (135 ezer forint) bírságoltak, amiért felszólítás ellenére sem volt hajlandó védőmaszkot viselni a szavazóhelyiségben.

Nem vittek mozgóurnát    

Temes megyében koronavírusos, otthonukban elszigetelt fertőzöttek arra panaszkodtak, hogy hiába igényeltek mozgóurnát, az illetékes szavazókör tagjai nem hajlandók felkeresni őket otthonaikban. A megyei választási bizottság felszólította ugyan az urnabiztosokat a helyzet orvoslására, de elismerte, hogy nincs törvényes jogalapja arra kötelezni valakit, hogy fertőző beteghez menjen.

Tíz napja meghalt, polgármesternek választották   

Az amerikai rakétaelhárító-rendszer romániai bázisát befogadó olténiai Deveselun annak ellenére választották újra a leadott voksok több mint kétharmadával a szociáldemokrata Ion Aliman polgármestert, hogy a jelölt tíz napja koronavírus-fertőzés miatt elhunyt. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) azért kampányolt - a jelek szerint sikerrel - halott polgármestere mellett, mert a jelöltállítás lezárása után nem cserélhette le jelöltjét, így viszont meg kell ismételni a polgármester-választást.

MTI

(Borítókép: Veres Nándor/kronikaonline.ro)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.