Pákai állatkínzók és közfeladatot ellátó személyre támadók állnak holnap a zalai bíróságok elé

facebook megosztás

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán, míg ápolót vert, majd buszmegállóban és kocsmában balhézott egy garázda párocska Zalaegerszegen.

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2017 augusztusában találták meg a három kutyát, kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat: O. Z. és társa ügyében a Lenti Járásbíróságon dr. Horváth Zsolt büntetőbíró ítélkezett első fokon, holnap pedig jogerősen is pontot tesz a bűnügy végére a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette másodfokú büntetőtanácsa.

O. Z. még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai  ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z. vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg.

Mindezekért állatkínzás bűntette miatt kell felelnie holnap a Zalaegerszegi Törvényszék előtt O. Z. és társának, immár jogerősen is.

Ápolót vert, buszmegállóban, kocsmában balhézott egy garázda párocska Zalaegerszegen

Kocsmában és buszmegállóban balhéztak ittasan, sőt, a lerészegedett nő még egy neki segíteni akaró ápolót is bántalmazott. Ez a gyors mérlege annak a garázda párocska ámokfutásának, akik holnap állnak először a Zalaegerszegi Járásbíróság elé: K. J. és társa bűnösségéről és büntetéséről dr. Seruga Teodóra bíró fog majd dönteni.

Balhé a buszmegállóban

A 38 éves, zalabéri nő (az I. rendű terhelt K. J.), és 51 éves zalaegerszegi párja (a büntetőügy II. rendű vádlottja) 2018. július 18. napján, 14 óra 35 perc körüli időben Zalaegerszegen, a Bazita út 1. szám alatti „Bazita elágazó” megállóhelyen lévő buszmegállóban tartózkodtak – ittas állapotban –, amikor a megállóhoz érkezett egy buszra váró idősebb nő. A terheltek a padon foglaltak helyet, az ülésekhez volt támasztva kettő kerékpár is.

A buszmegállóba érkező, idősebb nő szóvá tette, hogy a kerékpárok elfoglalják a helyet, így nem tud leülni, mire rövid szóváltást követően a II. rendű vádlott férfi odébb helyezte a kerékpárját, így a nő is el tudott helyezkedni az egyik ülésen. Ekkor azonban, a páros nőtagja hirtelen felpattant, majd indulatosan kiabálni kezdett a nővel, miközben kezeivel hevesen gesztikulálva közeledett felé. A kialakult helyzetet látva, egy, szintén a buszmegállóban várakozó férfi rászólt a terheltekre: közölte velük, hogy amennyiben hozzányúlnak a nőhöz, úgy rendőrt hív, majd a megtámadott nő és az I. rendű terhelt közé állt, karját védelmezőleg a nő elé tartva. Néhány pillanat múlva a garázda páros nőtagja a buszváró fülke sarkába lökte a férfit, majd a II. rendű terhelt torkon ragadta őt, miközben a 38 éves, zalabéri nő a férfi arcát kezdte karmolni. Dulakodás alakult ki közöttük, majd a II. rendű terhelt kirángatta a férfit a fülke sarkából és kilökte az útra, ahonnan nehézkesen sikerült csak felállnia.

Ekkor érkezett be a buszváróba a 30-as jelzésű, helyi járatú autóbusz, amelyre a sértettek is felszálltak. Beszámoltak a támadásról, és megkérték a járatot vezető buszsofőrt, hogy értesítse a rendőrséget. A buszsofőr felvette a kapcsolatot a forgalmi irányítóval, aki bejelentést tett a rendőrségen a történtekről. A busz ajtajának becsukását követően a terheltek a buszmegállóból szidalmazták a sértetteket, majd az I. rendűként megvádolt, zalabéri nő az autóbusz ajtaját kezdte el rugdosni, valamint a busz oldalát is többször megütötte. Cselekményének az időközben helyszínre érkező rendőrök többszöri felszólítása vetett csak véget. A sértett férfi 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett a garázdálkodó páros támadásától.

Balhé a detoxikálóban

2018. augusztus 30. napján, 20 óra 10 perckor az Országos Mentőszolgálat munkatársai – ittassága miatt – beszállították a 38 éves, zalabéri nőt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Traumatológiai ambulanciájára. Az osztályra történt felvételét követően a lerészegedett, I. rendű terhelt a folyosón, egy hordágyon került elhelyezésre, amikor hirtelen agresszívvá vált, majd kiabálni, káromkodni kezdett: az ágyat rugdosta, és távozni akart a kórházból. Ekkor egy segédápoló és egy ápolónő a terheltet – 20 óra 30 perc körüli időben – a hordágyon betolta a sokktalanító helyiségbe, azzal a céllal, hogy korlátozó intézkedést alkalmazzanak vele szemben.

A segédápoló és az ápolónő egyszerre kezdte meg az ittas nő kezeinek a rögzítését, amikor az hirtelen kirántotta jobb kezét a szorításból, majd azzal több ízben megütötte a segédápoló bal könyökhajlatát, valamint több alkalommal rúgott a segédápoló felé, rúgásai azonban célt tévesztettek. A segédápoló, aki közfeladatot ellátó személynek minősül, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Balhé a presszóban

Az I. rendű terhelt 2018. október 31. napján, 17 óra 15 perc körüli időben, ittas állapotban jelent meg a zalaegerszegi Pertu presszóban, ahonnan korábbi, agresszív viselkedése miatt ki volt tiltva. A pultosnő ezen okból nem volt hajlandó a terheltet kiszolgálni, távozásra szólította fel, melynek a zalabéri nő zúgolódva ugyan, de eleget tett. Azonban néhány perc elteltével ismét berontott a presszóba, és magából kikelve káromkodni kezdett. A pultos ekkor kitessékelte a lerészegedett terheltet a presszóból. A 38 éves nő kifelé menet megállt az ajtó előtt, ahol tovább kiabált, majd egy ízben belerúgott a bejárati ajtóba, melynek eredményeként annak jobb alsó üveg ablaka kitörött. Az I. rendű terhelt cselekménye folytán az ajtóban 2.000,- Ft kár keletkezett.

Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és garázdaság vétsége miatt emelt vádat a zalabéri nő ellen, míg 51 éves társa esetében garázdaság vétsége a vád.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.