Hibázunk, ha így teszünk: nem elég sima vízzel megmosni a gyümölcsöt
A zöldségek és gyümölcsök felületén növényvédő szerek maradhatnak, amik hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
A gyümölcsök és zöldségek megfelelő tisztítása alapvető fontosságú, ám nemcsak az számít, hogy elvégezzük ezt a lépést, hanem az is, hogy helyesen tegyük. Meglepő, de sokan egyáltalán nem jól mossák meg ezeket a termékeket, ezért akaratlanul is elfogyasztják a növényvédőszer-maradványokat. A kirsche.hu segítségével összegyűjtöttük, hogyan tisztíthatók meg a friss termények úgy, hogy fogyasztásuk biztonságos legyen.
Növényvédők a felületen
A zöldségek és gyümölcsök felületén növényvédő szerek maradhatnak, amik hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Bár az Európai Unió szigorúan szabályozza ezek használatát, és számos készítményt már betiltottak vagy jelentősen korlátoztak, sok élelmiszer érkezik olyan országokból, ahol a termesztés során még rendszeresen alkalmaznak peszticideket. Ezek a terményeken maradnak, amiket mi a boltokban megveszünk, ezért fogyasztás előtt fontos a gondos tisztítás.
Nem elég csak a víz
A Massachusettsi Egyetem kutatásai szerint a vízzel történő leöblítés sok esetben nem elegendő, mivel bizonyos vegyületek részben a termény felületébe szívódnak. Ahhoz, hogy a peszticidek eltűnjenek először savas, majd lúgos öblítést kell alkalmazni.
Az első lépésben a gyümölcsöket és zöldségeket 2–3 percig áztassuk egy liter vízben elkevert fél pohár almaecetben vagy 2 evőkanál citromsavban – javasolják.
Ezt követően szódabikarbónás oldatba érdemes tenni a zöldséget, gyümölcsöt, ami egy liter víz és egy evőkanál szódabikarbóna keverékével készül. Végül alapos öblítés szükséges folyó víz alatt. Ezek után a termények már biztonságosan fogyaszthatók.
Egy másik bevált módszer a 10 perces vizes áztatás, amikor a vízhez fél pohár citromlevet vagy 3 evőkanál tengeri sót adunk. Létezik olyan keverék is, ami 1 csésze vízből, 1 csésze ecetből, 1 evőkanál szódabikarbónából és körülbelül 20 csepp grapefruitmag-kivonatból áll; ezt permet formájában visszük fel a zöldségekre, egy órát állni hagyjuk, majd folyó vízzel leöblítjük.
sokszinuvidek.24.hu