Külön rendelet jelent meg a trappista sajtról

facebook megosztás

Az agrárminiszter szerint ugyanis ez a legnépszerűbb sajtféle.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben Nagy István agrárminiszter rendeletet tett közzé a trappista sajtra vonatkozó minőségi követelményekről, hogy „biztosítsa ezáltal a fogyasztói bizalom megerősödését”.

Ebben az az érdekes, hogy ez lesz az első sajtféle, amelyre külön jogszabályt hoztak. A Magyar Élelmiszerkönyv most hosszan részletezi a tejtermékekre vonatkozó előírásokat, de nem szól külön fejezetben egyik sajtfajtáról sem. Az új szabály részletesen meghatározza a trappista összetevőit, tulajdonságait, érzékszervi követelményeit.

A rendelet másik része a sütőipart érinti: „vadkovász” kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan terméket lehet forgalmazni, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász, amely liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével jön létre.

Mindkét termékre, illetve termékcsoportra vonatkozik, hogy az új szabálynak meg nem felelő tételek még egy kis ideig előállíthatók, forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók. Ez a határidő a sajtnál november 2., a kenyérféléknél október 10.

hvg.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.