Gombócos káposzta, kukoris és szilvás pite

facebook megosztás

A Porrogszentkirályi Turisztikai és Szabadidő Egyesület tájjellegű ételeket hozott a XIX. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválra. A gombócos káposzta és a kukoris receptjét Kardos Jánosné Erzsi, a szilvás pite receptjét Szöböllődi Krisztina osztotta meg olvasóinkkal. Természetesen kapros tejfölös dödöllét is kínáltak a fesztiválra látogatóknak, amit kakaspörkölttel tálaltak. 

A gombócos káposzta hozzávalói 4-5 személyre:

2 kg savanyú káposzta, 1 kg lapocka, egy kis füstölt hús, ami jobb ízt ad neki. 1 kg darált hús, fokhagyma, bors, só, paradicsomlé, liszt. 

A gombócokhoz:

10 dkg rizs, 2 kanál liszt, 2 kanál zsemlemorzsa, 5 db tojás, só. 

Elkészítése:

A fazékba helyezéskor alulra 1 réteg káposztát rakok, rá a húst, majd megint a káposztát. Felöntöm hideg vízzel, a gombócokat a tetejére rakom, és lassú tűzön 2 órát főzöm. Amikor félig megfőtt az étel, ráöntöm a paradicsomlét, és a legvégén rántást teszek bele. 

A kukoris hozzávalói:

2 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 1 l tej, 5 dkg margarin, 1 db tojás a tésztába, 1 a lekenéshez és kevés étolaj, hogy könnyebb legyen a tészta. 

Elkészítése:

A hozzávalókból jól formázható, közepes állagú tésztát gyúrunk, pihentetjük, majd párosával kicipózzuk, kettes fonással kört formázunk belőlük. Negyed órát újból pihentetjük, lekenjük tojással és sütjük. Ha kalácsot akarunk, akkor édesebbre, ha hús mellé kenyér helyett, akkor sósabbra készítjük.

 

A szilvás pite hozzávalói:

30 dkg liszt, 20 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír), 10 dkg porcukor, 1 tojás.

Elkészítése:

A hozzávalókat hidegen gyors mozdulatokkal összedolgozom, ha nem áll össze 1 ek hideg vizet adok hozzá. A tészta 3/4-ét piteformába simítom, megszurkálom villával és elősütöm 10 percig. (A tésztára sütőpapírt teszek és lesúlyozom, rizst vagy babot szórok rá). A sütőből kivéve felvert tojással lekenem, esetleg mehet rá darált dió, vagy zsemlemorzsa, ha nagyon folyik a lekvár, és mehet bele töltelék. A töltelék lehet friss gyümölcs (fahéjas szilva, füge) vagy lekvár.

A pite tetejét a maradék tésztából vágott csíkokkal díszítem, tojással lekenem és 30-35 perc alatt 180 fokon készre sütöm.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. szeptember 24-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.