Chiliszósz, ételízesítő, valamint fahéjas cobbler

facebook megosztás

Szabó Szilviáról nemcsak a családjában köztudott, hogy szeret sütni-főzni. Nyáron Homokkomáromban, a Csingahegyi Napokon megszámlálhatatlan mennyiségű zsemlegombócot készített, és alig köszöntött be az ősz, már telnek az éléskamrájuk polcai a téli finomságokkal.

A zöldparadicsomos chiliszósz hozzávalói: 

1 kg paradicsom és 25 dkg hagyma felkockázva, 5-6 g fokhagyma, 1 nagy alma, 1 lime leve és reszelt héja, olívaolaj, kb. 2 dl rozébor, zöldfűszerek, (rozmaring, bazsalikom), 20 dkg barnacukor, só, chilipaprika ízlés szerint. 

Elkészítése:

A hozzávalókat puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Megkóstoljuk, és ha kell, ízesítünk még rajta. (Egy kis balzsamecet még jót tesz neki.) Forrón üvegekbe merjük, és dunsztoljuk. 

A szilvás chiliszósz hozzávalói:

300 g szilva felkockázva, 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 kis piros chili, ízlés szerint, 50 g barna cukor vagy méz, 50 ml alma - vagy balzsamecet, fél tk só, ¼ tk fekete bors, 1 ek olívaolaj.

Elkészítése:

A felmelegített olívaolajon 2-3 percig pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a felkockázott szilvát, chilit, cukrot, ecetet, sót és a borsot. Kevergetve 5-7 percig főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhul, és a szósz kissé besűrűsödik. Ezután botmixerrel simára pürésítjük. Ha túl sűrű, egy kis vízzel vagy ecettel hígítsuk. Kóstolás után, ha úgy érezzük, igazítsunk az ízeken: adhatunk hozzá cukrot vagy fűszereket.

Az ételízesítő hozzávalói és elkészítése:

1 kg vegyes zöldség, paprika, sárgarépa, petrezselyem, petrezselyem zöldje, vöröshagyma, 20 dkg só. A hozzávalókat összedaráljuk és üvegekbe tömjük. 

Fahéjas cobbler 

Ehhez a sütihez szinte bármilyen gyümölcs jó, egyszerű, hamar készen van. Mi már megsütöttük szilvával, almával, áfonyával, kajszi és málna keverékével, őszibarackkal.

Hozzávalók és elkészítése:

50 dkg szilva, 2 ek barna cukor, őrölt fahéj - ezeket összekeverjük, majd sütőformába öntjük. 25 dkg lisztet, 10 dkg vajat morzsává dörzsölünk. A morzsához hozzáadunk 5 dkg barna cukrot, 1 csipet sót, és fél csomag sütőport. 2 dl tejszínt és 1 db tojást szintén összekeverünk, majd a morzsához adjuk.

A tésztából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és befedjük velük a gyümölcsöt. Nem baj, ha rés van a gombócok között. A tetejét megszórjuk barna cukorral és megsütjük.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. október 8-ai számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.