Paradicsomos, csirkemelles tészta és sajttorta Palinból
A Z generáció tagjai egyre többször főznek otthon egy felmérés szerint. Hozzájuk tartozik a fiatal mezős diák, Szokol Emese, aki már 2018-ban is szerepelt a rovatunkban. A szülőktől, nagyszülőktől tanult fogásokat azóta is elkészíti, hiszen manapság is szeret sütni, főzni, mint azt a képei is bizonyítják.
A paradicsomos, csirkemelles tészta (2 személyre)
Hozzávalók:
25 dkg felkockázott csirkemell, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, 25 dkg tészta (bármilyen), ízlés szerint 2,5-4 dl házi paradicsomszósz, ízlés szerint fokhagyma, 1 dl tejszín, sajt.
Elkészítése:
A felkockázott húst lepirítjuk, majd amint megpirult ráöntjük a paradicsomszószt. Ezt ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagyma). Beleöntjük a tejszínt és az egészet összefőzzük, közben a tésztát is kifőzzük. A kifőtt tésztát hozzáadjuk a szószhoz és hogyha a szósz túl sűrű lesz, a tészta főzővizéből adhatunk hozzá egy keveset. A tálalásnál a tetejét sajttal megszórjuk.
Sajttorta
Az alap hozzávalói:
1 csomag zabfalatok keksz, 7-8 dkg vaj, fél kg mascarpone, 1 dl tejszín (lehet növényi is), 15 dkg cukor, kevés vanília, 3 nagyobb tojás.
A tetején levő epres réteghez:
2,5 dl gyümölcslé, 2,5 dkg pudingpor, 1 evőkanál cukor (ízlés szerint), 10 dkg friss eper.
Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk és a vajat megolvasztjuk. Ezeket összekeverjük és egy kibélelt csatos tortaforma alján egyenletesen eloszlatjuk. A mascarponét és a tejszínt habverővel összekeverjük. Keverés közben hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és a vaníliát. Ezután a kapott krémet a kekszrétegen elsimítjuk, és 180 fokon 45-50 percig sütjük.
Legjobb, ha ezután dermedni hagyjuk egy éjszakát a hűtőben. A gyümölcslé felét feltesszük forralni. A másik felébe csomómentesre keverjük a pudingport, majd hozzáöntjük a felforrt gyümölcslét, és felfőzzük. Végül a feldarabolt friss epret azonnal hozzákeverjük. A gyümölcsös alapot még melegen a kihűlt sajttortára tesszük. Friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, illetve akár jégkrémmel is fogyaszthatjuk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. június 11-ei számában.)