Ragu, császár és páva a József Attila utcából

facebook megosztás

A 80 éves Ács Lászlóné Ani rendszeresen főz magának. A zöldségféléket megtermeli a kiskertjében, a hétvégén készült ebédjének receptjét osztja meg olvasóinkkal.

A csirkemell-raguleves hozzávalói:

1 csirkemell, 3 db sárgarépa, 2 db zöldség, 1 kis fej vöröshagyma, só, zsír, vegeta, petrezselyemzöld, levestészta. 

Elkészítése:

A csirkemellet és a zöldségeket apró kockákra vágjuk, a hagymát zsírban fél percig dinszteljük, és rátesszük a húst, amivel kifehéredésig kevergetjük. Ezután következnek a zöldségek, a só és a vegeta. Az egészet felöntjük vízzel és lassú tűzön megfőzzük. Amikor készen van, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, és levestésztaként a cérnametéltet összemorzsoljuk, és az egészet 1 percig továbbfőzzük. 

A császármorzsa hozzávalói:

2 dl-es bögre búzadara, 2 ek liszt, fél l tej, 4 db házi tojás, 5 dkg kristálycukor, csipet só, baracklekvár. 

Elkészítése:

A búzadarát és a lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük, felöntjük a tejjel és 1,5-2 óráig hűtőszekrényben állni hagyjuk. A tojások fehérjét felverjük, a sárgáját belekeverjük és ráöntjük a darára. Az egészet néhányszor összekeverjük, és wokban kisütjük. Az edényben 1 ek zsírt felhevítünk és az adag felét beleöntjük. Amikor pirul a tészta alja, megfordítjuk, 2 fakanállal feldaraboljuk, és baracklekvárral tálaljuk.

A pávaszem hozzávalói:

50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, baracklekvár. 

A töltelékhez: 

15 dkg dió, 8 dkg cukor, 3 tojás fehérje. 

Elkészítése:

A hozzávalókat összemorzsoljuk, és 4 cipóra osztjuk. Tepsiméretűre nyújtjuk és baracklekvárral vékonyan megkenjük. Kétoldalt feltekerjük, középen 2 cm-t kihagyunk. 8 dkg cukrot 3 tojásfehérjével habosra felverünk, 15 dkg diót belekeverünk, és a közepére kenjük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral és felszeleteljük. 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 14-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.