Kukoricamálé, eperleves és citromos kuglóf Kiskanizsáról
Stampf Bernadett a nagymamájától és édesanyjától tanult meg főzni vidéki környezetben, Rédicsen, már egészen fiatalon. Mind a ketten kiváló szakácsok.
A kukoricamálé hozzávalói:
2 bögre kukoricadara, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 bögre étolaj, 2 egész tojás, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 4-5 kanál kristálycukor, 4-5 reszelt alma.
Elkészítése:
A hozzávalókat tálban fakanállal elkeverjük és kizsírozott, lisztezett kb. 25x35 cm méretű tepsibe öntjük. Tetejére lekvárt csöpögtetünk, majd 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Hideg, főzés nélküli eperleves hozzávalói:
2,5 dl édes tejszín, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 liter rostos eperlé, 1 főzés nélküli Aranka puncspudingpor, kb. 20 szem friss eper.
Elkészítése:
A tejszínt, a pudingport és a szegfűszeget kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd kevergetés közben fokozatosan hozzáöntjük a rostos levet. Az epreket négy felé vágjuk és óvatosan a lébe keverjük. Hűtve tálaljuk.
A citromos kuglóf hozzávalói:
18 dkg liszt, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 dl víz, 1 dl étolaj, 1 citrom leve.
Elkészítése:
Az alapanyagokat fakanállal vagy szilikonos lapáttal összekeverjük, kivajazott kuglófsütőbe öntjük és 180 fokra állított sütőben megsütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan a kuglófsütő belső oldalainál a tésztát meglazítva kiöntjük. Lekvárral tálaljuk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 28-ai számában.)