Hosszabb nyitva tartás?
A húsvéti ünnepeket megelőzően eljutottak szerkesztőségünkhöz olyan hírek, melyek szerint drasztikusan csökkent a forgalom a nagykanizsai Vásárcsarnokban a tavalyi évhez képest. A kereskedők egy részének van ötlete arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezen a tendencián javítani, ám a megvalósuláshoz összefogásra van szükség.
Van egy bizonyos réteg, amely szívesen jönne vásárolni a csarnokba, persze rugalmasan a megfelelő időben. Ez pedig úgy nem lehetséges, hogy a Vásárcsarnok dél, fél egy körül már konkrétan kiüresedik, a kereskedők bezárnak, az árusok hazamennek – mondta el véleményét Novák Csaba. A zöldség-gyümölccsel foglalkozó kereskedő szerint a legnagyobb probléma az, hogy mire a dolgozó ember hazaér, addigra már nem tud lemenni a piacra, és természetesen alternatív megoldást választ, a multikat. – Úgy gondolom, egy hosszabbított nyitva tartás mindenkinek kedvezne – mondjuk a legerősebb napon, pénteken. Sok nagyvárosban ez működik, vannak olyan napok, amikor este 8-ig megy a piac. Itt persze nem erre gondolok, de egy héten egyszer, ha nyitva tartana a csarnok minden árussal együtt mondjuk délután 6-ig, az nagyot lendítene a forgalmon. Lehet, hogy az első nap nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, de hosszú távon szerintem beválna, lenne rá igény – összegezte véleményét Novák Csaba.
A felvetés kapcsán megkerestük a Vásárcsarnokot üzemeltető Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatóját, Szabó Istvánt. – Semmi akadálya annak, hogy hirdessünk egy ilyen akciót, első körben próbaképpen. Viszont ehhez összefogás kell, a boltosok, a kereskedők, a pecsenyések – egyszóval széles körű egyetértés szükséges. Ha van egy ilyen kezdeményezés, a Csarnok Üzletház Intéző Bizottságához kell fordulni az illetékeseknek, hiszen járulékos dolgai is vannak egy hosszabbított nyitva tartásnak. Ez érinti a helypénzeket és a takarító személyzetet is. De még egyszer hangsúlyozom, részünkről ennek semmi akadálya – mondta el Szabó István.
Az árakat és a minőséget tekintve is érdemes egyébként a csarnokot felkeresni, hiszen berobbantak a magyar áruk – szebbnél szebb friss zöldséget és gyümölcsöt lehet találni a standokon. Az újkrumpli kilója 600 Ft-ért elérhető, kovászolni való uborkát lehet venni 800 Ft-ért. A retek, a saláta, az újhagyma 300-350 Ft és a hazai, magyar paradicsom és paprika kilója is 1000 Ft körül mozog. Amire pedig sokan számítanak már, a napokban megjelenik a termelői eper, amihez minden évben, sokszor akciósan lehet hozzájutni a kanizsai Vásárcsarnokban.
VINCZE Adél
fotó: SZALAI Szilveszter
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 14-ei számában.)