Tejfölös, babos savanyú répaleves, vaníliás csiga és medvehagymás kifli Orosztonyból
Az orosztonyi Simon családnak nem kell mindenért a boltba mennie. A ház asszonya, Simonné Gábor Rita a férje közreműködésével megtermeli a kertben a babot, a hagymát, a répát, utóbbit meg is savanyítja.
A répaleves elkészítése:
1 zacskó puha babot felteszek főni. Az első főzővizet leöntöm róla, frisset engedek rá és visszateszem a tűzre. Amikor már forr, beleteszem a savanyú répát, és tovább főzöm. Babérlevelet, csöves paprikát, vegetát, füstölt szalonnát és sonkakockát is adok hozzá. Ha már megfőtt, zsíron üvegesre pirítok egy fej felkockázott vöröshagymát, lisztet szórok rá, azzal is pirítom és a leves levével felengedem. Végül egy nagy pohár tejfölt is belekeverek és az egészet jól összeforralom.
A vaníliás csiga hozzávalói:
50 dkg liszt, 12 g vaníliás cukor, csipet só, 3 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 3 dl langyos tej.
A krém hozzávalói:
13 dkg porcukor, 12 g vaníliás cukor, 15 dkg vaj.
Elkészítése:
A tejben felfuttatom az élesztőt, a hozzávalókat összegyúrom és 30 percig kelesztem.
Ha megkelt a tészta, kisodrom, rákenem a krémet, felcsavarom mint a kalácsot és felszeletelem. Tepsibe rakom és 30 percig pihentetem. 170 C fokon 15 percig sütöm, majd kiveszem a sütőből és lekenem a 2 dl tejben elkevert vaníliás cukorral, és visszateszem sülni.
A medvehagymás kifli hozzávalói:
2,5 dkg élesztő, 1 ek cukor, 0,5 dl tej, 35 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 tojás, csipet só, fél dl étolaj, 1 db tojás a lekenéshez.
Töltelék: 10 dkg vaj, vagy tömlős natúr sajtkrém, és összevagdalt medvehagyma.
Elkészítése:
Szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kelni hagyjuk, s miután megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör formára sodorjuk, a töltelékkel megkenjük, cikkekre vágjuk, majd kivülről befelé haladva feltekerjük őket. Tepsibe helyezzük, tojással lekenjük és 200 C fokra előmelegített sütőben megsütjük.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. április 2-ai számában.)