Tart a böjti időszak, a kanizsaiak is kevesebb húst fogyasztanak

facebook megosztás

A stábunk által megkérdezett kanizsaiak véleménye megoszlik a böjti időszakról. A római katolikus hagyomány szerint, ilyenkor a hívők 40 napig nem fogyasztanak húsételeket. 

Az idei böjti időszak március 5-én kezdődött. A vallási tradíciók az évek alatt átalakultak arra, hogy a 14 és 60 év közöttiek péntekenként vonják meg maguktól az állati eredetű termékeket. A hamvazószerdától induló időszak a vallásban a megtisztulást és a lelki készülést is jelenti, Dornbach Borbála igyekszik tartani a szokást. 

- Vallásos ember lévén nekem nagyon fontos a böjti időszak. Azt gondolom, hogy ezen kívül, hogy erre én nagyon koncentrálok, az egészségünknek is jót tesz az, hogy így a tél végén, a tavasz elején megtartóztatjuk magunkat a zsíros húsos ételektől. Egy picit befelé fordulunk aztán úgy várjuk a húsvétot, kellőképpen felkészülve – fogalmazott Dornbach Borbála.

utca

Az előírások szerint a 60 év felettiek alkalmanként fogyaszthatnak húst a negyven nap során is. A római katolikusoknál a 40 nap alatt két szigorú böjti nap van, a hamvazószerda, valamint a nagypéntek. 

- A nagypénteket tartom, mértékkel azért eszem. Mindennap azért nem eszem húst, de nem azért mert böjt van, hanem mert az ember máskor sem eszik mindennap húst – árulta el Szabó Gabriella.

A húsmegvonás mértéke eltér a különböző vallási csoportoknál, az evangélikusoknál vasárnaponként tilos a húsfogyasztás, a reformátusoknál pedig a nagypéntek számít szigorú böjti napnak. 

- A családban mindenki református, másnak a hozzáállását pedig annyira nem ismerem - mondta Ács Lászlóné.

Az idei böjti időszak április 19-én, szombaton zárul. A témával bővebben foglalkozunk Megkérdeztük című műsorunk szombati adásában. 

K.T.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.