Uniós megállapodás született az élelmiszer- és textilhulladék csökkentése érdekében

facebook megosztás

Az uniós tagállamok képviselői és az Európai Parlament szerdán átmeneti megállapodást kötött az élelmiszer- és textilhulladék csökkentését szolgáló új szabályokról.

Ezekkel 2030-ig az élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék mennyiségét 10 százalékkal, míg az élelmiszer-kiskereskedelemben, éttermekben, vendéglátóiparban és háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékot 30 százalékkal mérsékelnék. A megállapodás nemcsak a pazarlás visszaszorítására törekszik, hanem ösztönzi a biztonságos, de el nem adott élelmiszerek adományozását is.

A textilhulladék csökkentésére a gyártók kötelesek lesznek fedezni a textíliák gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit. Az új szabályok által érintett textíliák közé tartoznak a ruházati cikkek, kiegészítők, lábbelik, takarók, ágyneműk, konyhai textíliák, függönyök, kalapok és matracok.

A statisztikák szerint az EU-ban évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből eredő gazdasági vesztesége 132 milliárd euróra tehető. Emellett évente 12,6 millió tonna a textilhulladék, amelyből a ruházat és lábbelik 5,2 millió tonnát, fejenként 12 kilogrammot tesznek ki.

A szerdán elért megállapodást még az uniós tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni. Ezután az új szabály az EU hivatalos közlönyében történő közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, azt a tagállamoknak 20 hónapon belül kell átültetniük saját nemzeti jogrendjükbe.

Az Európai Bizottság üdvözölte az átmeneti megállapodást. Sajtóközleményük szerint az új szabályok elősegítik a körforgásos gazdaság megvalósítását, különös az innováció ösztönzését és a fenntarthatóbb ipari és fogyasztói gyakorlatok elterjesztését. Ez jelentős előrelépés a textilhulladék és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, miközben erősíti az EU versenyképességét.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.