Toros káposzta, töpörtyű és lesütött hús is készült Nagybakónakon

facebook megosztás

Közösségi disznóvágást rendezett a hétvégén Nagybakónak önkormányzata. A költségeket a település vezetése állta, míg az állat feldarabolásában a helyiek segédkeztek, majd nyolc csapat főzött közösen a falubelieknek és a látogatóknak. 

A közösségi disznóvágást hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az önkormányzat, egy 155 kilós állatot dolgozott fel szombaton a település apraja és nagyja. Mint azt Kovács Tamás, a település vezetője elmondta: elsősorban a közösség összekovácsolása volt a cél. 

nagybakónak

- Megteremtjük rá a lehetőséget, anyagilag is hozzájárulnak emberek ehhez a lehetőséghez. Az önkormányzat a fő szervezője ennek a rendezvénynek, a többit megoldjuk a támogatókból – árulta el Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere. 

A disznóvágást természetesen főzés követte, a helyi csapatok számos bogárácsban és üstben készítették el saját receptjeik alapján a finomságokat.

- Én nagyon örültem neki, egyből segítő kezet nyújtottam kis csapatunkkal, a Száka-hegyiekkel. Hurkát töltünk most, a bográcsban pásztortarhonya van folyamatban. Nagyon jó ötletnek tartjuk ezt és jövőre is támogatjuk, ha esetleg megrendezik – mondta el Németh Tibor. 

A disznótoros paradicsomos káposzta és a sült hús is elkészült Nagybakónakon, de friss töpörtyűt is lehetett kóstolni. 

- Reméljük, hogy hagyomány lesz ebből a kis falusi disznóvágásból, amit az önkormányzat nagyon nagy lelkesedéssel felvetett. Reméljük, mindenki másnak tetszik, elég sok csapattal érkeztünk, ami természetesen nem verseny, hanem lehetőség, hogy mindenki kibontakozhasson - tudtuk meg Szabóné Nith Erikától. 

A disznót nyolc csapat dolgozta fel Nagybakónakon, - az önkormányzat és a falubeliek szándéka szerint a kezdeményezésnek lesz folytatása.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.