Toros káposzta, töpörtyű és lesütött hús is készült Nagybakónakon
Közösségi disznóvágást rendezett a hétvégén Nagybakónak önkormányzata. A költségeket a település vezetése állta, míg az állat feldarabolásában a helyiek segédkeztek, majd nyolc csapat főzött közösen a falubelieknek és a látogatóknak.
A közösségi disznóvágást hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az önkormányzat, egy 155 kilós állatot dolgozott fel szombaton a település apraja és nagyja. Mint azt Kovács Tamás, a település vezetője elmondta: elsősorban a közösség összekovácsolása volt a cél.
- Megteremtjük rá a lehetőséget, anyagilag is hozzájárulnak emberek ehhez a lehetőséghez. Az önkormányzat a fő szervezője ennek a rendezvénynek, a többit megoldjuk a támogatókból – árulta el Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere.
A disznóvágást természetesen főzés követte, a helyi csapatok számos bogárácsban és üstben készítették el saját receptjeik alapján a finomságokat.
- Én nagyon örültem neki, egyből segítő kezet nyújtottam kis csapatunkkal, a Száka-hegyiekkel. Hurkát töltünk most, a bográcsban pásztortarhonya van folyamatban. Nagyon jó ötletnek tartjuk ezt és jövőre is támogatjuk, ha esetleg megrendezik – mondta el Németh Tibor.
A disznótoros paradicsomos káposzta és a sült hús is elkészült Nagybakónakon, de friss töpörtyűt is lehetett kóstolni.
- Reméljük, hogy hagyomány lesz ebből a kis falusi disznóvágásból, amit az önkormányzat nagyon nagy lelkesedéssel felvetett. Reméljük, mindenki másnak tetszik, elég sok csapattal érkeztünk, ami természetesen nem verseny, hanem lehetőség, hogy mindenki kibontakozhasson - tudtuk meg Szabóné Nith Erikától.
A disznót nyolc csapat dolgozta fel Nagybakónakon, - az önkormányzat és a falubeliek szándéka szerint a kezdeményezésnek lesz folytatása.
V.A.
(Képek: Kanizsa Médiaház)